A rovat kizárólagos támogatója

Az EU lassan közeledik a glyphosate hatóanyag felülvizsgálatához (ebben hazánk is szerepet kapott, bár a tudomány oldaláról be nem látható, hogy miért) és újra-engedélyezéséhez.

A megelőző ciklusban a Fazekas-adminisztráció végig a glyphosate meghosszabbítása mellett szavazott, figyelmen kívül hagyva a hazánkban megszülető magyar és angol szakcikkeket, amely közül az utóbbiakat a kaliforniai perekben is szakértői anyagként használták. Hazánkban az állam részéről Szalkai Gábor (ma a Bayer munkatársa, Görög Róbert (ma a HUCPA – a gyártók és forgalmazók képviselője – munkatársa), Jordán László és Tőkés Gábor – ez utóbbi kettő a NÉBIH munkatársai érveltek a glyphosate veszélytelensége mellette. Egyikükre sem jellemző a toxikológiai tájékozottság, nincs tudományos minősítésük, és tudományos munkáik a tématerületen nem ismertek. Mint köztisztviselők szerintem nem ismerik a helyüket a döntéshozatalban. Viszont az ipari érdek-képviseletről Szalkai és Görög (ő a NAK növényvédelmi ’szakértője’ is volt) urak is már tanúságot tettek.
A kormány tevékenységének igazságügyi követése úgy látszik, hogy nem lát és nem hall.

Az neonikotinoid és a glyphosate ügyek szerintem utólagos jogi kivizsgálást igényelnek, hiszen a hatósági és ipari összefonódás már teljesen nyilvánvaló. Szalkai Bayernél való elhelyezkedése megkérdőjelezi a köztisztviselői munkakörben korábban kifejtett aktivitásának függetlenségét. Hovatovább ez az úr továbbra is a tárcának növényvédelmi ajánlásokat tevő Növényvédelmi Bizottság tagja. Igaz, hogy 2019 óta ez a bizottság munkarendjének megfelelően nem ült össze a MÖTT elnökeként Nagy Istvánnak írt levelem óta. Nagy István kivizsgálást ígért nekem, de máig nem tett semmit, nem tisztázta a Magyar Ökoxikológiai Társaság felé a nevetséges helyzetet, vagyis üres ígéret volt a fogadkozása. Leállította ezt a bizottságot, de a tárca irányvonala nem változott. Most nincs majd kire mutogatnia. Mint Fazekast – aki egyidejűleg a környezetvédelmi tárcát is ’képviselte’ – követő miniszter szerintem tehetetlenül beállt abba az iparpolitikai sorba, amit elődje választott. Nagy István aktivitásának elmaradása csak úgy értékelhető, hogy mint méhész és mint a környezetvédelemért felelős miniszter is súlyos mulasztás követett el, ami a pozíciójára való alkalmasságát kérdőjelezi meg. Szerintem a szűkebb szakterületén bukott meg, mint méhész. Ezen nem segít, hogy hobbiból a Vigadó Palotaház erkélyén saját kaptárt tart, illetve a tetőn műfecske-fészekeket csavaroz fel, sőt inkább szánalmas színjáték.

Nagy István a “méhész minisztérium” tetején kaptárral. fotó: Pelsőczy Csaba

Ennél talán még kínosabb, hogy a hazai egészségügy mindvégig hallgatott. E tekintetben nem létezik! A glyphosate ügyében semmilyen mondanivalója nincs. Szerintem kivizsgálandó, hogy a hazai kémiai biztonság ügyei kihez tartoznak jelenleg (mintha senkihez!) és hogyan valósulhat meg ez a dilettáns hallgatás olyan súlyos ügyben, mint ez a rákkeltéssel vádolt hatóanyagnál kialakult. Nincs rá magyarázat, s leginkább azért, mert Kásler Miklós onkológusként is csődöt mondott. Igaz, helyette inkább a kormányban amatőr történész.

Várható volt, hogy a döntéshozás idejére súlyos konfliktusok keletkeznek, illetve – mint hazánkban – újulnak ki. Bár az LMP (Schmuck Erzsébet) kezdeményezte a glyphosate tárgyalását, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának Fidesz-KDNP-és képviselői (Bencsik, Turi-Kovács, Böröcz, Koncz, Simonka, Varga, Szászfalvi) még napirendre sem voltak hajlandók venni. A hazai (Agro-Chemie Kft.) glyphosate-gyártás a Csányi-család érdekeltsége. Csányi Sándor a MATE és a Soproni Egyetem kuratóriumainak elnöke (ebben a tekintetben Nagy István főnöke), bankár, földbirtokos, futballmenedzser, továbbá úrvadász.

A glyphosate-háború európai bevezetőjét láthatjuk most.

A glyphosate a legelterjedtebb növényvédő szer a világon. A glyphosate alapú gyomirtó szereknek való kitettség összefüggésbe hozható bizonyos ráktípusokkal, valamint a fejlődésre [https://www.frontiersin.org/…/fpubh.2021.639143/full; https://www.frontiersin.org/…/fendo.2021.671991/full] és a hormonrendszerre gyakorolt káros hatásokkal [https://www.frontiersin.org/…/fendo.2021.627167/full; https://www.frontiersin.org/…/fendo.2021.627210/full]. 2015-ben a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) arra a következtetésre jutott, hogy a glyphosate ’valószínűleg rákot okoz’. 2017-ben azonban az egészségkárosító növényvédő szert 2022 decemberéig az európai kormányok képviselői újra engedélyezték az európai piacon. Ezt a döntést a civil társadalmi csoportok és a tudósok egyaránt erősen bírálták az átláthatóság és a tudományos objektivitás hiánya miatt, mivel túlnyomórészt az ipar által támogatott tanulmányokon alapultak, és figyelmen kívül hagyták az akadémiai független irodalom megállapításait.’

Az EU és a tagállamok arra készülnek, hogy felülvizsgálják a glyphosate jelenlegi jóváhagyását, amely 2022-ben jár le. A Ramazzini Intézet által vezetett globális glyphosate tanulmány célja, hogy fontos bizonyítékokat szolgáltasson ehhez a folyamathoz. A tanulmány az EU és az Egyesült Államok legjobb független tudósait tömöríti, hogy alacsony, valós expozíciós szinten vizsgálják a glyphosate és a glyphosate alapú termékek egészségre gyakorolt hatásait.

Magyarország politikai vezetésének környezettudományoktól, ökotoxikológiától (e kettő hiánya a környezetvédelmi tárca Fidesz-KDNP/Orbán Viktor általi felszámolásának eredménye!) és környezet-egészségügyi tanulmányoktól való hatósági elzárkózásáért a glyphosate-érzékeny termelők és fogyasztók is komoly egészségügyi áldozatot hoznak jelenleg is. Most Nagy István (korábban Fazekas Sándor) és Kásler Miklós miniszterek személyes felelőssége merül fel, és tartok tőle, hogy a dilettáns döntéseik miatti (az elővigyázati elvek melletti döntés a számukra is kötelező lett volna!) számadás az esetükben is elkerülhetetlen lesz majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás