Hirdetés
Forrás: figyelo.hu

CETA – szabadkereskedelem Kanadával. A civil szervezetek attól tartanak, hogy ez lesz a kiskapu, amelyen át a génmanipulált élelmiszerek elöntik Európát. Magyarország már így is 600 ezer tonna génmódosított takarmány szóját importál évente.

A nemzetközi civil szervezetek is egyre keményebben lépnek fel a CETA ellen. Főleg az után, hogy a pár napja kiszivárgott nyilatkozatból kiderül, az ígéretekkel ellentétben, még sem orvosolta az aláírásra váró tervezet a civil aggályokat. Összesen 107 civil szervezet, egyebek között a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet és mintegy 6000 magánszemély arra szólították fel a kormányt, hogy ne írja alá a CETA-t ebben a formában. „Csak így tarthatjuk fenn a GMO-mentességet, az egészségvédelem, a klímavédelem már elért szintjét" – indokolta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse. Véleményével nincs egyedül. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője szerint a CETA továbbra is tartalmazza azt a diszkriminatív befektetés-védelmi fejezetet, ami előjogokat ad a külföldi befektetőknek. Az érintett civilek azt kérték a kormánytól, hogy forduljon az Európai Bírósághoz a befektetői bírósági rendszer vizsgálatáért.

KÉTSÉGEK

Azért ilyen nagy az ellenállás, mert a CETA-nál többről van szó. Ha Kanadával tető alá hozzák a paktumot, borítékolható, hogy a még keményebb dió, az Egyesült Államokkal formálódó hasonló megállapodást (TTIP) is el tudják fogadtatni az uniós tagsággal. A civil szervezetek például attól tartanak, hogy egy termék, még ha az esetleg azt rákkeltőnek számít az EU-ban, szabadon forgalmazható lenne. Vitás kérdés továbbá a választott bírósági rendszer átvétele is. Ez a félelmek szerint lehetővé teszi a külföldi cégek számára annak kikényszerítését, hogy az adott kormány visszavonjon egyes intézkedéseket, esetleg környezetpusztító beruházásra adjon engedélyt, vagy az „elmaradt haszonra" hivatkozva sok százmilliós vagy milliárd dolláros kártérítést fizessen.
További részletek a Figyelő 2016/43. számában!

Aláírta a CETA-t Kanada és az EU

Aláírta a CETA-t Kanada és az EU

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás