A rovat kizárólagos támogatója

Azon a napon, amikor a Fidesz az Alaptörvénye kihirdetésének ötödik évfordulóját ünnepli, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) GMO-val fertőzött kukoricát talált a közvetlenül emberi fogyasztásra szánt csemege- és pattogatni való kukorica vetőmag tételekben.

Az Orbán-kormány ünnepelt Alaptörvénye azt állítja, mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, melyet genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal biztosít számunkra. Világosan látszik: a kormány nem tudja saját Alaptörvényének rendelkezéseit megtartani, és nem tudja Magyarország GMO-mentességét biztosítani, és az általa kialakított nagybirtokra alapozott agrárstruktúrában ez nem is lesz lehetséges.

A Nébih mai közleménye nyilvánvalóvá teszi, nem csak az állati takarmány révén kerülhet a magyar emberek szervezetébe génmódosítással szennyezett élelmiszer, hanem akár közvetlen fogyasztással is, például a mozikban vásárolt pattogatott kukoricával. A Nébih ellenőrzései alapján kijelenthető, a kormány nem veszi komolyan a lakosság védelmét a génmanipulált élelmiszerektől. Nyitott határok mellett nem lehet megközelítőleg 4,3 millió hektárnyi szántóterület vetőmagjait ellenőrizni.

Ha az élelmiszerláncért felelős hatóság országos akcióval mindössze száztíz csemege- és huszonegy pattogatni való kukorica vetőmag tételt vizsgálva hétből mutatott ki GMO-szennyezettséget, akkor jócskán átcsúszhattak szennyezett tételek az ellenőrzéseken.

Miközben a Fidesz azzal az állítással vezeti félre a közvéleményt, hogy megvédi Magyarországot a génmanipulált élelmiszertől, a tények azt mutatják, ez nem más, mint üres politikai propaganda. Miközben a Fidesz saját Alaptörvényét ünnepli, ma is zajlik Magyarországon tárgyalás a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezményről (TTIP), ami alapvetően szélesre tárná az ország kapuit GMO-s takarmányok előtt, s világosan látszik: bármikor bekerülhet szennyezett szaporítóanyag az ország vetésterületeire. Mindeközben a kormány sorra teremti meg annak lehetőségeit, hogy az emberi egészséget közvetlenül veszélyeztető növényvédőszerek engedélyt kapjanak hazánkban.

Budapest, 2016. április 25.
Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője
 

A NÉBIH közleménye:

110 csemege- és 21 pattogató kukorica vetőmag tétel GMO szennyezettségét ellenőrizte eddig idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatóság 7 mintában mutatott ki tiltott genetikai módosítást. A tételeket egytől-egyig megsemmisíttette a hivatal. A terület kiemelt figyelmét indokolja, hogy a csemege- és pattogató kukorica vetőmagból termett áru közvetlenül a vásárlók asztalára kerül.

A NÉBIH adatbázist vezet minden hazai kis- és nagykereskedőről, beleértve, aki nem magyarországi előállítású vetőmagot forgalmaz vagy használ. E körből a hatóság szakemberei kockázatelemzés alapján jelölik ki az ellenőrizendő vállalkozásokat, továbbá évente kampányszerű célellenőrzéseket is szerveznek. A vizsgálatok célja, hogy megakadályozzák a hazánkban tiltott GMO szennyezett vetőmagok forgalmazását, valamint, hogy felderítsék/kiszűrjék az illegálisan behozott tételeket. A csemege- és pattogató kukorica vetőmagok GMO tartalmának fokozott ellenőrzését indokolja, hogy az ezekből termett termék közvetlenül a vásárlók asztalára kerül. Szintén fontos kockázati tényező, hogy e vetőmagvak jelentős része olyan országból származik, ahol a GMO fajták termesztése, használata engedélyezett.

2015-ben összesen 117 csemege- és 27 pattogató kukorica, míg 2016-ban eddig 110 csemege- és 21 pattogató kukorica tétel vizsgálatát végezte el a hatóság. Tavaly 8 csemegekukorica mintában, idén pedig 6 csemege- és 1 pattogató kukorica mintában mutatta ki a GMO szennyezést a NÉBIH laboratóriuma.

A 2016-os országos célellenőrzésre március 21-24. között, még a vetési időszak előtt került sor. A szakemberek a teljes élelmiszerláncot vizsgálták, azaz nem csupán vetőmag forgalmazóknál, hanem gazdaboltokban, áruházakban, termeltetőknél és konzervgyárakban is mintáztak, zsákos és kistasakos kiszerelésű vetőmagot egyaránt. Az akció során GMO szennyezést egyetlen mintában sem mutattak ki a laborvizsgálatok, 5 csemegekukorica tételről viszont kiderült, hogy forgalmazója nem tett eleget a NÉBIH felé történő bejelentési kötelezettségnek. Az ellenőrzéssorozat eredménye megerősítette, hogy a következetes és rendszeres hatósági jelenlétnek köszönhetően a forgalmazók többsége betartja az előírásokat. Hazánk GMO mentességének fenntartása, valamint a magyar lakosság egészségének védelme érdekében a NÉBIH a jövőben is fokozottan ellenőrzi a forgalomba kerülő vetőmagok minőségét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek