Hirdetés
Forrás: MTI

Hamarosan eldőlhet, milyen irányt vesz az európai GMO-k piaca, azaz a génmanipulált terményeké.

Az eddigi jelekből ítélve az EU bizottsága könnyített szabályozást szeretne az ilyen magvak vetésére, forgalmazására. Ám a jelek szerint nem teljes az egység a brüsszeli “kormányzaton” belül sem.
Nem is csoda, hiszen az apparátus öt részlegét is érinti a kérdés, a mezőgazdaságit, a környezetvédelmit, a kutatásit, a kereskedelmit és az élelmiszerbiztonságit. Számukra közös nevezőt találni szinte lehetetlennek látszik.
Egy a bizottságban forgó tervezet szerint hat terményre, a repcére, a kukoricára, a cukor- és a takarmányrépára, a burgonyára és a gyapotra vonatkozna a szabályozás 0,3-0,5 százalék GMO-arányt írva elő. Ez esetben kapna a mag GMO-s megjelölést, ám ha kisebb lenne a GMO-s magok aránya, akkor nem.
Az uniós élelmiszerbiztonsági “tárca” számára ez megfelelő szabályozás lenne, a környezetvédelmi “tárca” viszont a 0,3 százalékos szintet csak a kukorica és a repce esetében fogadná el. A környezetvédelmi csoportok által megengedhető norma a technikailag kimutatható legfeljebb 0,1 százalékos érték lenne. Az EU-n belül Ausztria, Dánia és Luxemburg tartozik azon országok közé, melyek ezt a 0,1 százalékos szintmaximumot támogatják.
Mindezek mellett az EU bizottságának döntenie kell azon nemzeti engedélyek uniós szintű kiterjesztéséről, amelyek összesen 17 GMO-s mag alkalmazhatóságára vonatkoznak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás