Hirdetés
greenfo/mti

A golfpályákat nem szeretik a természetvédők, mert a manikűrözött gyep gyakran a természetes élőhely helyébe lép, a növényvédő szerek pedig károsítják az élővilágot. Egy amerikai ökológus szerint a denevérek még hasznot is húzhatnak a mesterséges zöld foltokból.

Az amerikai Delaware-i Egyetem kutatója Kevina Vulinec,  és hallgatókból álló csapata 22 éjszakát töltött a környék öt golfpályáján denevérfogó hálókat felállítva és ultrahangot észlelő detektorokkal mérve a denevérek aktivitását. Az ökológus az Amerikai Ökológus Társaság  éves találkozóján számolt be eredményeiről – közölte a Science magazin hírportálja.

A denevérek leginkább az akadályként szolgáló kis tavak közelében és az utakat szegélyező parkszerű területeken fordultak elő. A szúnyogban gazdag környezet és az erdőszegélyek a természetben is vonzzák a denevéreket – magyarázta Vulinec. Mivel a környék denevéreinek természetes élőhelyei egyre inkább fogyatkoznak, a golfpályák fontos menedéket nyújthatnak az állatoknak.

A csapat most a golfpályák rovarállományáról gyűjt információt, kutatását pedig jövő tavasszal folytatni kívánja. Az ökológus reméli, eredményeikkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pályák kezelői "denevérbarátabbá" varázsolhassák területüket, hiszen ők is profitálnak a "biorovarirtók" jelenlétéből. Szerinte nem feltétlenül megfelelő hozzáállás, ha a természetvédelem csak szidja a golfpályákat – lehetőségként is lehetne tekinteni rájuk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás