Hirdetés
Forrás: rtl.hu

Hatalmas lakóháznak látszó épület áll a kínai Hupej tartomány Ocsou városának szélén, de nem emberek laknak benne: a 26 emeletes épület a világ legnagyobb disznóólja, ahol évente 1,2 millió állatot vágnak le. A dolgozók csak hetente egyszer mehetnek ki.

A létesítményben október elején kezdődött meg a termelés az első 3700 állat elhelyezésével. A beruházó cég új szereplője a kínai húsiparnak, de talán nem olyan meglepő, hogy rögtön egy ekkora létesítménnyel indítanak, ha figyelembe vesszük, hogy a cementiparban már megvetették a lábukat, számos cementgyárral rendelkeznek, az egyik épp az új sertésfarm mellett van– írta a Guardian.

A cég először készételek gyártásába akart befektetni, de a kínai építőipar visszaesésével meggondolták magukat: Csin Lin igazgató szerint ígéretesnek látják a korszerű mezőgazdaságot, és arra is lehetőségük van, hogy a saját építőanyagaikat felhasználják az építkezésekhez.  Ha a beruházás teljesen elkészül, 800 ezer négyzetméteren 650 ezer sertést tudnak elhelyezni. Az állatokat több mint 30 ezer automata etetőponton tudják táplálni, a folyamatot gombnyomásra irányítják egy központi vezérlőteremből. A sertéstrágyából biogázt állítanak elő, amiből a létesítmény energiaellátását biztosítják.

“disznó valóságshow” a 26 emeletes giga disznóólból a kínai Hupej tartomány Ocsou városából

A dolgozóknak több körös fertőtlenítésen és vizsgálatokon kell átmenniük, mielőtt betehetik a lábukat a létesítménybe, amit hetente egyszer hagyhatnak el.

Ez felfoghatatlan – mondta a Guardiannek egy helyi gazdálkodó, aki a hatalmas létesítménnyel járó szagtól tart.

Harminc éve, amikor disznókat tartottam, két-három állat volt a hátsó udvarunkban. Úgy hallottam, hogy az új farmon néhány hónap alatt vágásra érettek lesznek a disznók, a mi időnkben egy év is kellett, hogy felneveljünk egyet – magyarázta. A Guardian azt is írja, hogy a világ disznóhús-fogyasztásának mintegy felét Kína adja, a termelés növelése érdekében pedig kormányzati szinten is támogatják a hasonló létesítményeket, amelyeket hatékonyabbnak, biztonságosabbnak és környezetbarátabbnak (?) mondanak.

A City University of Hong Kong professzora, Dirk Pfeiffer viszont úgy látja: azzal, hogy ilyen kis területre zsúfolnak össze állatokat, megnő a betegségek terjedésének és felerősödésének veszélye, de szerinte ennél is fontosabb kérdés, hogy az effajta termelés összhangban van-e azzal a célkitűzéssel, hogy a klímaváltozás fenyegetése miatt a húsfogyasztás csökkentése felé kellene elmozdulni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás