A rovat kizárólagos támogatója

Az ország több pontján az erdőkben is komoly problémát jelent, hogy a nagyobb mennyiségű csapadék gyakran rövid idő alatt, nagy intenzitással érkezett az elmúlt hónapokban. A felázott, vizes talaj nem csak a fakitermelést, de az újraerdősítést is hátráltathatja majd, ám ennek a mértéke még nem ismert. A legnagyobb gond az, hogy a vállalkozók sok esetben nem tudtak dolgozni a szezonban.

Bár sok eső esett, ennek negatív következményei egyelőre csak a munkaszervezésben jelentkeznek, az erdő életében jelentős károkról nem tudunk és néhány kisebb lokális, elsősorban eróziós problémától eltekintve nem is számítunk rá” – számolt be az Erdő-Mező erdészeti portálnak Ihárosi Péter, a Somogy megyei állami erdőgazdaság szóvivője.

Jót is, rosszat is tett a sok eső

A szakember szerint ma már általánosan elfogadott tény a klímaváltozás, amely általános felmelegedést, a szélsőséges időjárási körülmények gyakoribbá válását, a légnedvesség csökkenését, hazánkban a kontinentális jelleg erősödését jelenti. Részben ezzel okolható a talajvízszint csökkenése is. Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség csak részben elegendő az erdőállományok számára, vízigényüket a talajvízből is pótolják, így a szárazodási folyamat különösen negatívan hat rájuk. Ezzel párhuzamosan az egészségi állapotuk romlásával a potenciális károsítók száma is megnövekszik.  Az utóbbi időszak nedves periódusai éppen ezért jótékonyan hatottak a talajvízszintre, így az átlagosnál nagyobb csapadékmennyiség lassította az elmúlt években megfigyelt káros folyamatokat. „Ezzel együtt komoly problémát jelent, hogy a nagyobb mennyiségű csapadék az esetek döntő többségében rövid idő alatt, nagy intenzitással érkezett. A gyorsan érkező csapadékot a talaj és a növényzet nem tudta visszatartani, lassítani, emiatt több helyen eróziós károk keletkeztek. Továbbá a talaj felső rétege telítetté vált. Ennek járulékos következménye, hogy a széldöntésre fokozottan érzékenyek lettek állományaink” – számolt be a negatív hatásokról a SEFAG Zrt. szakembere.
 

Ilyenek a körülmények Somogy megyében - Forrás: Olvasónktól - Erdő-Mező

Ilyenek a körülmények Somogy megyében. Kép:  Erdő-Mező
 

A fakitermeléssel, fahasználattal foglalkozó vállalkozók helyzete aggasztó

Azzal kapcsolatban, hogy az állami erdőgazdaság erdeiben mekkora területet érint a belvíz vagy a túlzottan átnedvesedett talaj, arra nincsen pontos adat. Ennek egyik oka, hogy a tisztítási kor után levő állományok nagy része a vegetációs időszakon kívüli, rövid idejű elöntést jól bírja. Eszerint a vizesedés a legtöbb esetben nem okoz semmilyen kárt. 
„Természetesen kezdődik az újraerdősítési szezon, ahol a vízborítás már problémát fog okozni, hiszen akadályozza az ültetési munkálatokat, illetve a csemetéknek sem tesz jót. Ennek felmérése azonban majd az erdősítési munkákkal együtt történik” – nyilatkozta az Erdő-Mező erdészeti portálnak Ihárosi Péter.  Komoly problémát okoz azonban az erdőn dolgozó vállalkozók helyzete. A fakitermelők – akiknek sok esetben a családjukat is el kell tartaniuk -, a vegetációs időszak bevezetése miatt egy hasonlóan nehéz évben akár a megélhetéshez elegendő bevétel nélkül is maradhatnak. Márciustól ugyanis az erdők jelentős részében már nem végezhető ilyesfajta munka, eddig pedig az időjárás miatt nem jutottak be az erdőkbe.

Folytatás: A tűzifa árában várhatóan nem lesz változás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek