A rovat kizárólagos támogatója

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken. A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk?

Sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon mennyire szennyezett, mennyire káros egészségünkre a csapvíz, ha rendszeresen azt fogyasztjuk. Palackszám vásároljuk az ásványvizet, azt gondoljuk, hogy ezzel már ki is pipáltuk az egészséges életmódot. Az adott téma kapcsán viszont érdemes végiggondolni, hogy mi is történik jelenleg a vizeinkkel.

Néhány megdöbbentő adat:

  • 420 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte minden évben a becslések szerint. Összehasonlításképpen, ez a szám lényegesen kevesebb, mindösszesen csak 2,1 millió tonna volt az 1950-es években. A műanyagipar azóta indult virágzásnak, ami nem csoda, hiszen a műanyag jól formázható, lehet hőálló, törhetetlen. Ma már a legtöbb tudatos gyártó törekszik az újrahasznosításra, de az egyszerhasználatos termékek kora még sajnos nem járt le.
  • 1,2 millió egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el percenként világszerte. Ezeket a világ minden táján a gyártóüzemből a rendeltetési helyekre szállítják, ami rengeteg és szükségtelen szén-dioxid kibocsátással is jár.
  • 14 százalékát hasznosítják újra a világ műanyaghulladékának. Csak 14 %-át. A többi sok száz évig a bolygón marad.
  • 5 billió műanyag alkatrész lebeg már óceánjainkban a National Geographic szerint és ez a szám még mindig emelkedik. Egy bevásárlótáska 10-20 évig lebeg a tengerben, egy hungarocell darabka 50 évig tart ki, a PET-palackok lebomlásához viszont 450 év kell.
  • 1 – azaz 1 műanyag palack önmagában 10 millió mikroműanyag részre bomlik le – ezek 0,1-5 milliméteres műanyag részecskék, amelyek a táplálékláncon keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A kutatások nem tisztázták még teljesen, hogy ez hogyan hat a szervezetre; de egy biztos, ez egyáltalán nem egészséges folyamat.

És álljon itt egy másik fontos szám:  Akár 2500 darab 1 literes műanyag palack takarítható meg egyetlen víztiszítópatron használatával.

Az ideális világban nincs szükség PET-palackokra, Egy ideális világban mindenki számára elérhető a tiszta ivóvíz. A helyi csapvizet használva kiváló minőségű, hozzáadott magnéziumot, cinket vagy szilíciumot tartalmazó, frissítő ivóvíz állítható elő. 2019-ben átlagosan minden európai polgár 118 liter palackozott vizet fogyasztott el, Olaszország piaca volt a vezető, személyenként 200 liter palackozott vízzel. Németországban, – a második legnagyobb fogyasztó piacon, – az eladott szénsavmentes ásványvíz 86,6%-a importból származik. Ezek az importok szükségtelen szállításokat igényelnek, jelentős CO2 kibocsátást okoznak és több tonnányi műanyaghulladékot termelnek.

A 2024-es nemzetközi szlogen: “Víz a békéért”

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs – legalább egy napra. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.
Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez. A Világnap szlogenje az emberek figyelmét az édesvíz jelentőségére, valamint az édesvízi erőforrások kezelésének fenntarthatóságára hívja fel, ezen felül minden évben kiemeli a víznek egy bizonyos aspektusát. A 2024-es nemzetközi szlogen: “Víz a békéért”

„A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki egyenlően, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között.
Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról.
Az éghajlatváltozás hatásai egyre jobban érezhetőek, a népesség növekedésével együtt sürgősen szükség lenne az országhatárokon belüli, és az országok közötti összefogásra legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése érdekében. Az egészségügy, az emberek jóléte, az élelmiszeripar, az energetikai rendszerek, a gazdasági tevékenységek, valamint a környezet megóvása csak egy jól működő, és méltányosan irányított vízforgalmon alapulhatnak.” (forrás: www.vizvilagnap.hu)

Mindannyian olyan világot szeretnénk, ahol mindenki békében élhet a másik mellett és ahol mindenki számára alapvető jog a tiszta vízhez való hozzáférés! Számunkra ez itt ma Magyarországon alapvető dolog és kézenfekvő tény… de vajon holnap is az lesz még???
A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni. Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7 milliárd 888 millió ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra és a vízre.
Tegyünk meg még valamit: köszönjük meg ezen a napon a vízügyes és a vízműves kollégáknak az áldozatos munkájukat – hiszen a vízügyesek az élő vizek állapotáért felelnek, a vízműves kollégák pedig eljuttatják a csapokig a tiszta, kiváló minőségű ivóvizet és elvezettetik az elhasznált vizeket és a szennyvizet. Teszik ezt az év minden napjának 24 órájában, időjárási körülményektől függetlenül, láthatatlanul végezve pótolhatatlan munkájukat. Köszönjük meg nekik, hogy számunkra Magyarországon bárhol és bármikor elérhető a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, a csapvíz – írta a Magyar Víziközmű Szövetség.

Nyitókép forrása depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás