A rovat kizárólagos támogatója

Az átlagos környezetszennyező alapanyagokat ismerjük: a pálmaolajról mindent tudunk, azt is sejtjük, hogy nem kéne túl sok avokádót enni, és nemrég jelentek meg hírek arról, hogy a mandulaipar sem túl környezetbarát. Most viszont még egy összetevő felkerült a fekete listára: a pesto, amihez fenyőmagra van szükség. És itt a probléma.

Az, ha valamire hirtelen nagyon nagy kereslet érkezik, soha nem jelent jót a környezetre nézve: ez a helyzet szinte az összes divatétellel, mint amilyen például az avokádó is – magában nem lenne problémás a termesztése, de mivel annyira trendi lett, hogy még ott is nagy mennyiségben eszik, ahol nem terem meg, az avokádótermesztők a nagyobb nyereség reményében erdőket pusztítanak azért, hogy legyen hol növeszteni a gyümölcsöt.

Hasonló, de mégsem pontosan ez a helyzet a pestóval is: a hozzávaló alapanyaga a fenyőmag, amihez ugyan nem kell erdőket pusztítani, de nem fenntartható módon lehet őket szüretelni, ami ugyanúgy káros lehet a környezetre. Az Independent cikke szerint a megnövekvő fogyasztás miatt akár az egész koreai vagy orosz fenyőerdő-ökoszisztéma is összeomolhat, ugyanis a gyors szüret miatt fenntarthatatlanná válik a fenyőmagok termesztése. Ez pedig elsősorban nem a fenyőknek rossz, hanem a fenyőmagokat evő állatoknak: a mókusoknak, madaraknak, őzeknek, sőt, még a medvéknek is.

A The New York Times cikke szerint a fenyőmag hiányának lehet köszönhető az is, hogy nemrég éhes medvék tévedtek be az orosz Lucsegorszk városába, nem messze a kínai határtól. Könnyen lehet, hogy hasonló esetekre kell számítani a jövőben, ha az orosz fenyőerdők összes fenyőmagját leszüretelik azért, hogy pesto készülhessen belőle.

A probléma alapvetően most is abból adódik, hogy a különböző országokban nem helyi fenyőmagot használnak a pesto elkészítéséhez, hanem úgy importálják őket, még akkor is, ha éppen az adott területen még nem értek meg teljesen, vagy az állatok számára fontos volna, hogy maradjon a fákon. Az Independent ráadásul olyan szakácsot is idéz, aki szerint nem feltétlenül muszáj a jó pestóhoz fenyőmag, ugyanúgy jó másfajta magokkal: kesudióval, dióval, pisztáciával, vagy akár mandulával is.

Mégis, a növekvő kereslet egyre inkább fenntarthatatlanná teszi a pestófogyasztást, így valószínűleg hamarosan ez az élelmiszer is felkerül arra a fekete listára, amit egyértelműen a pálmaolaj vezet, de nincs messze lemaradva tőle a többi egzotikus, alapvetően nem nyugati tömegfogyasztásra termelt zöldség és gyümölcs is.

 | Forrás: Independent.co.uk
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás