A rovat kizárólagos támogatója

Akadnak olyanok, akik még mindig úgy tekintenek a napelemekre, mint valami még túlságosan új és gyerekcipőben járó technológiára. 

Noha az valóban igaz, hogy az újítások, innovációk folyamatosak, s ebben az értelemben mindig vannak friss tényezők, maga a napelemes rendszer viszont már emberi léptékben is középkorúnak mondható.

40 éves napelemes rendszer

1982-ben alkották meg Európa első nagy méretű napelemes rendszerét. Kapacitása 10 kW, tömege kicsivel 5 kg alatti, a panelek egyikének a mérete 121,9 × 30,5 x 3,8 cm. A komplett rendszer 288 darab panelből épül fel, és egy darab közülük csupán 37 watt teljesítményt tud produkálni.  Ez a rendszer Dél-Svájcban, az Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyetemének tetejére lett telepítve, ahol mind a mai napig működőképes és működik is. Az idők folyamán mindössze az inverterek cseréjét kellett megoldani.

Milyen mértékű teljesítménycsökkenés jellemzi a paneleket?

Egy kisebb százalékot, mindössze évi 0,2%-os csökkenést produkált, míg több, mint 70%-a 0,7%-osat. 35 év alatt – ekkor vizsgálták meg őket – az egyes modulokra 13%-os, illetve 21%-os teljesítménycsökkenés volt jellemző. Összesítve úgy értékelhetjük ezt, mintha a panelek 5%-ának működése esett volna ki.

Milyen élettartamot garantálnak napjainkban a gyártók a panelekre?

Az A1Solar minőségi napelemes rendszereihez kiváló színvonalat és a legújabb, legmodernebb technológiát kínáló paneleket garantálják a gyártók, ennek megfelelően sokszor 25 éves garanciára is számíthatunk. Ahogy arra a fenti példa is remekül rávilágít, ennél jóval hosszabb élettartammal is tervezhetünk.

Miben különböznek a mai panelek?

Megjelenésükben már ránézésre is, hiszen karcsú és kisebb termet jellemzi őket a régiekhez képest. Azonban nemcsak a külcsín lett vonzóbb, a belső érték is egészen mást mutat. Hiszen a modern panelekkel jóval kiemelkedőbb teljesítményeket tudunk elérni.

A modern technológiák, mint például a PERC-cella vagy a Q.UANTUM technológia lehetővé teszi azt, hogy egyre kiemelkedőbb kapacitást nyújtsanak a felhasználók számára, miközben egyre kisebbekké válnak.

Hogyan érdemes napelempanelt választani?

Alapvetően ma két típusa érhető el a paneleknek, az egyik a monokristályos, a másik pedig a polikristályos változat. Ugyan ezek némileg eltérő teljesítményt produkálnak, például aszerint, hogy milyen évszak és ennek megfelelően milyen napsütés jellemző aktuálisan, a mi éghajlatunkon nincs jelentősége annak, hogy melyiket választjuk, ha az éves eloszlást tekintjük.

A panelek közül választhatunk a súlyuk alapján, aminek a tető teherbírása lehet például a korlátja, illetve teljesítménye alapján, amely egyben azt is jelentheti, hogy kevesebb panellel érhetjük el ugyanazt az összkapacitást, amely majd a kész napelemes rendszerünket jellemezni fogja. A kiváló minőség lehet az elégedettségünk alapja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás