A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

120 feketelábú görényt oltottak be egy kísérleti COVID-19-vakcinával Coloradóban. A veszélyeztetett fajt egy ideig kihaltnak hitték, amíg az 1980-as években fel nem fedezték egy apró csoportját. A természetvédők munkájának köszönhetően a populáció jelenleg nagyjából 370 egyedből áll.

A menyétféléket különösen veszélyezteti a koronavírus, a görények rokonainál, a nyérceknél farmokon és a természetben is kimutatták már a kórokozót. A jelenség aggasztó, hiszen a vírus ember és állat közötti terjedése növeli az újabb mutációk kialakulásának esélyét.

Corey Casper, a Seattle-i Fertőző Betegségek Kutatóintézetének munkatársa szerint a nagyon fertőző légúti vírusoknál különösen oda kell figyelni az állati hordozókra. Mint mondta, amennyiben az állatokban kifejlődik egy újabb, embereket fertőző típus, azzal szemben már nem lesz immunitásunk.

Az újabb potenciális zoonózis mellett a feketelábú görénynél a kis egyedszám is nyugtalanító. A faj védelmével foglalkozó központnál ezért döntöttek úgy augusztusban, hogy meg kell kezdeni a fogságban szaporított példányok beoltását. A programban használt kísérleti vakcina sokban különbözik az emberek számára készített védőoltásoktól – írta a Live Science.

A 24.hu szerint a  központnál őrzött egyedekből csupán 60 állat nem kapta meg a vakcinát, őket óvatosságból nem oltották még be. A vakcinázott példányok egészségesnek tűnnek, vérükben pedig kimutatták az antitesteket. Azt egyelőre nem tudni, hogy az állatgyógyászati vakcina valóban hatásos-e a koronavírussal szemben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek