Hirdetés

Díjat alapított a magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület az életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére. Az elismeréssel a globális kihívásokra választ adó kiemelkedő megoldásokat, projekteket, tudományos munkákat kívánják jutalmazni többek között a környezetvédelem területéről.

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012 októberében elhatározta, hogy az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére díjat hoz létre. A Testület a Díj logójául egy Svédországban népszerű jelképet a Fenyőfát választotta, amely bolygónk nagy részén a Karácsony és a Természet metaforája egyszerre. A boldog élet, a Természettel való összhangban élés már több ókori filozófus tanításaiban is megjelenik, míg ez a szándékkör mára szinte létszükségletté vált. A gran svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. A Testület szándéka kettős, egyrészről támogatni és díjazni a kimagasló szellemi teljesítményt, másrészről előmozdítani a kultúrák közötti dialógust.
A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület felkínálja a GRAN PRIZE kezdeményezéshez való csatlakozás lehetőségét minden Magyarországon tevékenykedő, felelős gondolkodású vállalat és magánember számára, a svéd társadalomra jellemző konszenzus-alapú gondolkodás és a svéd-magyar együttműködés jegyében. A csatlakozás feltételeiről a megújult honlapon 2013. január 31.-től részletesebben lehet tájékozódni.

GRAN PRIZE

A díj egyének, csoportok, cégek, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára adható a GRAN PRIZE Díjbizottság döntése alapján. A 26 éven aluliak számára a részvétel lehetőségét tematikus pályázatok segíthetik, a 26 évnél idősebb, publikációkkal rendelkező jelölteket a Bizottsági tagok terjesztik jelölésre. A díj bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmaz majd a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés,- fejlesztés és oktatás területéről évente egy alkalommal.
A GRAN PRIZE díjbizottság tagjai évről évre változhatnak, állandó tagjai a Testület 3 igazgatósági tagja és Svédország Nagykövetségének képviselője.
Meghívott bizottsági tagok 2013. évben a felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek küldöttei. A Testület alaptőkéjéből 5 millió Ft-ot elkülönített a díj létrehozására és annak kamatait felajánlja a díj finanszírozására céljából, egyúttal csatlakozásra kér más felelős gondolkodású, támogatni kész döntéshozót, magánszemélyt.
A GRAN PRIZE díjátadóra minden év márciusában kerül majd sor ünnepélyes GRAN Gála keretében. A fenyőfát ábrázoló GRAN PRIZE díj Ann Lundin svéd képzőművésznő tervei alapján készül. A GRAN GALA és a GRAN PRIZE átadását követő héten GRAN WEEK kerül megrendezésre, ahol az aktuális évi díjazott bemutatja nyertes munkáját, valamint a Testület tagvállalatainak vezetői szakmai előadásokat tartanak a felsőoktatási intézmények hallgatói számára. Ezzel egy időben a nagyközönség évente változó kulturális, ismeretterjesztő, Svédországgal és a GRAN Prize átadással kapcsolatos programokon vehet részt Budapest és az ország különböző pontjain.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület, SCCH 1995 óta fejti ki tevékenységét gazdasági, környezetvédelmi, innovációs, oktatási és kulturális területen tagjainak magyarországi üzleti működésének támogatása céljából. Célkitűzése Magyarország és a Svéd Királyság közötti kereskedelmi, gazdasági és tudományos kapcsolatok, üzleti kezdeményezések megvalósításának támogatása, a tudástranszfer elősegítése, a tagok magyarországi üzleti tevékenységének elősegítése.
A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület számokban: (2012-es adatok alapján)

Tagvállalat: 46 svéd tulajdonú vállalat
Társult vállalat: 8 vállalat
Tiszteletbeli tag: 11 vállalat
Összesített árbevétel: 2 milliárd Euró felett
Közvetlen alkalmazottak száma: közel 10.000 fő
Regisztrált tőke: 220 millió Euró
Beruházások 1995 – 2011: 1 milliárd Euró felett

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás