Hirdetés
greenfo/MTI

A Time magazin minden évben szerkesztői döntéssel és közönségszavazás útján dönt az Év Embere cím odaítéléséről. A magazin címlapjára is kerülő kiválasztott mindig egy olyan személy, aki az adott évben a legnagyobb befolyással volt az év eseményeire – legyen az jó vagy rossz hatás. Az idei választott a tinédzser környezetvédő, Greta Thunberg.

December 11-én jelent meg a Time oldalán, hogy az idei év embere a mindössze 16 éves Greta Thunberg. Ő az a svéd tinédzser lány, aki már találkozott Ferenc pápával, mondott beszédet az Európai Parlamentben és a római Piazza del Popolón is (ezt a három dolgot mindössze egy húsvéti szünete alatt) és 2019 legismertebb környezetvédelmi aktivistájává vált.

A Times által készített hosszú cikkben röviden úgy foglalja össze az üzenetet, amit szerepléseivel át akar adni, hogy:
“Nem élhetünk úgy tovább, mintha nem számítana a holnap, mivel igenis van holnap. Ez minden, amit mondunk.

A Time magazin címlapján a portugáliai Lisszabon tengerpartján fényképezték le. Ide egy vitorlással utazott át Virginiából, hogy aztán tovább menjen Madridba az Egyesült Nemzetek Szervezete által szervezett klímakonferenciára.
A Time cikkében ír arról, hogy habár a kutatók és aktivisták évtizedek óta küzdenek azért, hogy a világ vezetői komolyan vegyék a vészhelyzetet, mégis „idén egy tinédzser kellett ahhoz, hogy felkeltse a világ figyelmét”. Írnak arról is, milyen mozgalmakon és tüntetéseken, parlament előtti táborozásokon vett részt Thunberg az iskola kihagyásával, illetve arról, hogyan lett a lány egy globális tiltakozási hullám egyik szimbóluma.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás