Hirdetés
Forrás: NRGreport

Több környezetvédő, köztük Greta Thunberg beperelték a svéd államot azért, mert szerintük nem tesznek elég lépést a klímaválság megfékezéséért.

Ifjúsági klímaaktivisták egy csoportja pert indított a svéd kormány ellen, amit tavaly novemberben kezdeményeztek. Az ügy március 21-én kapott zöld utat a svéd bíróságon – írja az Euronews. „A bíróság most kiadta az idézést, az eljárás pedig javában zajlik. Most az államnak kell válaszolnia a perre. A klímavédelmi fellépés jogi kötelesség!” – olvasható a keresetet bejelentő Instagram-posztban. A Stockholm tartományi, Nacka kerületi bíróság három hónapot adott a svéd kormánynak a válasz benyújtására.

Miért indítottak pert a fiatal aktivisták Svédország ellen?

A pert az Aurora nevű, fiatalok által vezetett környezetvédő kezdeményezés indította el. A csoport honlapján azzal indokolták az ügyet, hogy „a svéd állam nem kezeli válságként a klímakatasztrófát”. Szerintük a svéd kormány éghajlati célkitűzései nem elég ambiciózusak, és figyelmen kívül hagyják, kizárják a főbb emissziós forrásokat. Emellett, a meglévő célokat nem teljesítik.

Tavaly több mint hatszáz 26 év alatti fiatal írt alá egy dokumentumot, amely a per alapjául szolgált. Ebben az állt, hogy az ország megsértette polgárainak emberi jogait az éghajlat-politikájával.

„Veszélybe került az élethez, az egészséghez és a fejlődéshez való jog, amelyet az Európai Egyezmény 2., 3., 8. és 14. cikke, valamint az első kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke garantál számunkra” – írják az Aurora honlapján.

2022. november 25-én aktivisták százai vonultak a svéd fővároson keresztül a bíróságra, hogy beadják a keresetet. Köztük volt Greta Thunberg is, aki egy „Most bepereljük az államot” feliratú táblát tartott a kezében.

Greta Thunberg klímaaktivista „Most bepereljük az államot” feliratú táblát tart a 2022. november 25-i stockholmi tüntetésen. kép: Christine Ohlsson AP
„Mi, az Auroránál az államot tesszük felelőssé a klímavédelmi munka hiányáért. Bírósági úton kell biztosítanunk, hogy az állam tiszteletben tartsa az emberi jogainkat” – írta a szervezet.

Az akciót az is sürgette, hogy a tudósok arra figyelmeztetnek, egyre kisebb lesz az esély a globális felmelegedést az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokra korlátozni. A hét elején az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) arra szólította fel a kormányokat, hogy haladéktalanul csökkentsék drasztikusan a kibocsátást. A bíróság közölte, hogy jelenleg nem tud előrejelzést adni arra vonatkozóan, hogy mikor kerülhet sor a meghallgatásokra, illetve mikor születik döntés az ügyben.

Lehet-e sikeres egy éghajlatvédelmi per?

Az éghajlatváltozás ellen kampányolók az elmúlt években számos pert indítottak kormányok és vállalatok ellen, vegyes sikerrel.  Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó ügyben Németország legfelsőbb bírósága 2021-ben úgy döntött, hogy a kormánynak alakítania kell az éghajlati célokon, kevésbé terhelve indokolatlanul a fiatalokat. A német kormány ezért öt évvel, vagyis 2045-re hozta előre a „nettó nulla” kibocsátási célt, és ambiciózusabb közeli és középtávú lépéseket határozott meg a cél elérése érdekében.

Tavaly októberben a Greenpeace által az Egyesült Királyság kormánya ellen indított perben az állam úgy döntött, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló terve nem megfelelő, így most jobb tervvel kell előállnia.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás