A rovat kizárólagos támogatója

A budapesti Néprajzi Múzeumban árpilis 17-én nyílt kiállításon grönlandi lakosok hatalmas portréi láthatók, mellettük az illetők klímaváltozásról alkotott véleménye olvasható.

„Az emberek többségének a klímaváltozás távoli, nehezen megfogható dolgot jelent. Grönland északi vidékén a klímaváltozás napi realitás. Az Északi –sarkon az átlaghőmérséklet az elmúlt évtizedekben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a világ többi részén, s a klímaváltozás várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben. Mindez várhatóan alapvető környezeti, társadalmi és gazdasági változásokkal jár majd együtt Grönlandon” – áll a kiállítást bemutató szórólapon.

Hatalmas fekete-fehér portrékHatalmas fekete-fehér portrék

Ilulissat egy híres fjord Grönland északi részén, amely az Unesco világörökség listáján is szerepel. A fjord vizét a közeli gleccserek táplálják – ez utóbbiak kiterjedése az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutat a klíma melegedése miatt. Jørgen Chemnitz író és fotográfus itt élő emberekről készített fekete-fehér portrékat, és feljegyezte mindegyik portréalanya pár mondatos véleményét a klímaváltozásról. A Dán Kulturális Intézet szervezésében a Néprajzi Múzeumban megvalósult kiállításon a hatalmasra nagyított képek mellett grönlandiul, dánul, angolul és magyarul olvashatók a képen szereplők gondolatai a globális felmelegedésről. Sokan negatívan látják a folyamatot, ugyanakkor több idézet inkább a pozitívumokra helyezi a hangsúlyt. Két jellemző idézet – pro és kontra:
„Annak idején a vadászok fogták a kajakjukat, és rámentek a tengeri jégre, hogy elkapják a fókákat. Manapság már nincs tengeri jég. Egyre melegebb van, és a talaj is szárazabb nyáron” – mondta Susanne Thomsen. Ugyanakkor Lotte Cortzen és Petrine Liebhardt szerint „jó, hogy melegebb lett. A mi munkánk szempontjából nem számít, hogy melegebb az idő”.

A kiállítás végén néhány tabló fényképek és műholdfelvételek segítségével mutatja be a fjordban lejátszódó klímaváltozást. Egy kivetítőn pedig helyiekkel készült rövid portréfilmek láthatók.

A kiállítást csütörtök késő délután az Aavaat gröndlandi kórus hangversenye nyitotta meg. Bár nem volt tökéletes a múzeum előcsarnokának akusztikája, a népviseletbe öltözött kórustagok mégis jó hangulatot teremtettek. A koncert végén egy grönlandi táncot is előadtak. Mads Sandau-Jensen budapesti dán nagykövet beszédében megemlítette, hogy az ember évszázadokig harmóniában élt a természettel, de ez az utóbbi száz évben megbomlott. Ma a pénzügyi válság, a klímaváltozás és az erőforrások válsága egyidejűleg fejti ki hatását. Elmondása szerint dán kutatók számos, a klímaváltozással kapcsolatos kutatást végeztek Grönlandon (ezek egyikéről a Greenfo is beszámolt). „A klímaváltozás kihat minden grönlandi lakosra” – mondta a nagykövet.

Kórus népviseletbenKórus népviseletben

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás