A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Július 1-től a hulladékrendészeket a többi között a természetkárosító hulladéklerakók ellen vethetik majd be, és arra is feljogosítanák őket, hogy tettenérés esetén kényszerintézkedéseket alkalmazzanak. A “Palkovics gárda” rendészei gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe az illegális szemétlerakók ellen, akik súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók.

Az iskolaőrségről szóló, komoly kritikát kiváltó törvényjavaslattal párhuzamosan egy másik speciális rendészeti szerv felállításáról is tárgyalt nemrégiben a kormány – tudta meg a 24.hu.  Palkovics László májusban vitte a kabinet elé azt a törvénycsomag-tervezetet, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készített a hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról. Az előterjesztés jelentős szigorításokat javasol az illegális szemétlerakás és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértésének szankcionálásban, ennek örvén hoznák létre a hulladékrendészet intézményét is.

Az Átlátszón a múlt héten szivárgott ki ( azóta az egész sajtót megjárta) az az ITM-előterjesztés, amely állami monopóliummá tenné a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtésének feladatát pedig elvenné az önkormányzatoktól. Palkovicsék javaslata lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások lépjenek be a hulladéküzletbe – hasonlóan a kaszinóbizniszhez.

illegális szemétlerakás kép: halasinfo.hu

A csomagról, amely átformálná a hulladékgazdálkodás eddigi rendszerét, a 24.hu információi szerint nem hozott végleges döntést a kabinet. A lap forrásai szerint a kormányülésen az új rendszer pénzügyi megalapozottságát illetően merültek fel kételyek, és az önkormányzatok – köztük fideszesek – ellenállásával is számolnak a kormányban. Ezért, bár alapjaiban egyetértettek a tervezetben foglaltakkal, úgy tudjuk, csak szeptemberben térnek vissza a tárgyalására.

A miniszter a törvénycsomag több hónapos csúszása ellenére június 8-án bejelentette, hogy július 1-jétől elindítják a hulladékgazdálkodási hatóság, azaz Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala (KGNH) felállítását, és megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása is. A minisztérium tervei szerint a hulladékrendészek a KGNH állományába tartoznak majd, és a hivatal leendő elnöke előtt kell esküt tenniük, amelyben megfogadják, hogy az elvárható legmagasabb szakmai szinten látják el a hulladékgazdálkodás felügyeletével és ellenőrzésével összefüggő feladatokat.

A hulladékrendészeket a többi között a természetkárosító hulladéklerakók ellen vethetik majd be, és arra is feljogosítanák őket, hogy tettenérés esetén kényszerintézkedéseket alkalmazzanak. Furcsa azonban, hogy az illegális szemétlerakók ellen, akik súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók, gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe a rendészek. A bilincs használatának engedélyezésére viszont nem tett javaslatot az ITM, holott az az iskolarendőrök eszköztárába bekerült.

Az innovációs minisztérium módosítaná a büntető törvénykönyvet is.

A szemét engedély nélkül elhelyezésével elkövetett természetkárosítást az eset súlyosságától függően egytől öt vagy kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Környezetkárosítás jogcímén a kiszabható szabadságvesztés mértéke tíz évig is felmehet, és nem csak az ipari méretű szennyezésekre sújtanának le keményen, börtön járna azért is, ha valaki az autójából, teherautójából a 100 kilogrammot vagy 10 köbmétert meghaladó mennyiséget borít ki, sőt akkor is, ha a hulladék 10 négyzetméternél nagyobb területen szóródott szét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek