A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyre gyakrabban kell áradással számolni az Adriai-tenger partján – vélik horvát szakemberek a legutóbbi ciklon okozta tengerszint-emelkedésről, amelynek következtében Velence mellett több horvát part menti város utcáit is elöntötte a víz.

Az utóbbi tíz évben egyre gyakrabban volt tapasztalható ilyen természeti jelenség a horvát Adrián. Az előrejelzések azt mutatják, a jövőben csak erősödik a tendencia.
"A jugo, vagyis a délkeleti szél felnyomja a tengert az Észak-Adriába és a horvát partokhoz, az alacsony légnyomás pedig tovább erősíti a jelenséget" – idézte a tportal.hr mai cikkében Ivica Vilibict, a spliti oceanográfiai és halászati intézet tudósát, aki hozzátette, hogy mindebben fontos szerepe van a tenger magas hőfokának is. Minél melegebb ugyanis a víz, annál gyorsabban terjed, ezért gyakoribbak ősszel, a forró nyár után az ilyen jellegű tengeráradások, mint máskor. A tengerszint emelkedése korábbról is ismert jelenség – magyarázta a szakember, emlékeztetve arra, hogy a Split és Trogir közötti öbölben másfél méteres mélységben találtak rá régészek római kori kikötőre. A folyamat azonban felgyorsult. Míg a sibeniki mólók mintegy 100 év alatt kerültek 20 centiméterrel a tengerszint alá, a következő 100 évben 50 centiméterrel emelkedik meg az Adria.

Mindez annak az éghajlatváltozásnak a része, amelyet a magas szén-dioxid-kibocsátás okoz. "Velence gátrendszert épít, de ez csak időszakos megoldás. Az áradások egyre gyakoribbak, és ez tény" – hangoztatta a dalmáciai tudós, figyelmeztetve arra, hogy nem lesz jó vége annak, ha az emberek továbbra is így állnak hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz, és folytatódik a tengerszint-emelkedés.
Az orkán erejű délkeleti széllel és alacsony légnyomással kísért ciklon hatalmas hullámokat és helyenként fél méterrel magasabb dagályt okozott tegnap Horvátországban. Az isztriai Barban környékén forgószél söpört végig, amely tövestől csavarta ki az útjába kerülő fákat, tetőket rombolt le, törmelékkel és ágakkal torlaszolva el az utakat. Pazin környékén 130 liter eső hullott le négyzetméterenként, aminek következtében a Rasa folyó elöntötte a rajta átívelő közúti hidat.

Rijeka, Zadar, Sibenik és számos kisebb település part menti házaiba is betört a tenger, elárasztva a pincéket és földszinti helyiségeket. Crikvenicában és Rab óvárosában a térdig érő gumicsizma volt a legkelendőbb az utószezonban nyaraló turisták körében. Rijekában zebrán úszkáló halak okoztak szenzációt, amelyet az egyik horvát kereskedelmi csatorna meg is örökített.

A vihar az Ancona és Split között közlekedő kompot is elkapta ide-oda dobálva a hajót a tengeren. A fedélzetén lévő autók összetorlódtak, ezáltal mintegy 70 gépkocsiban keletkezett kár. A viszontagságos út után öt embert kórházba kellett szállítani. Mára a tenger a legtöbb helyen visszahúzódott, iszapot, köveket és jelentős károkat hagyva maga után.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás