Hirdetés

A Parlament mai szavazásai után alig maradt állami fenntartású egyetem, az 5 közalapítványhoz is milliárdos nagyságrendű állami vagyon került. A mai voksoláson több képviselő jelezte, hogy nem működik a szavazógépe, emiatt kellett megismételni egyes szavazásokat, a kormány javaslatai mindenesetre gond nélkül átmentek.

A Zöld Front Ifjúsági Mozgalom, a Free PTE, a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat és a Veritas Virtus Libertas közösen szervezett online tüntetést, gyásznapot az egyetemi autonómiáért, mivel a mai napon, április 27-én az Országgyűlés 11 darab, az egyetemek fenntartását átvevő vagyonkezelői alapítvány létrehozásáról és nekik juttatott nagymértékű állami vagyonátadásról szavazott. Ezzel a kormányzat az ország történelmének legnagyobb vagyonkiszervezési műveletét hajtja végre és évtizedes viszonylatokban meghatározza a magyar felsőoktatás jövőjét. Gyakorlatilag ugyanis nem marad egyetem Magyarországon az ELTE-n, a BME-n és az NKE-n kívül, amit a mindenkori állam, és így a magyar társadalom felügyelne, helyette a mostani hatalom által élethosszig kinevezett kuratóriumi tagok fognak irányítani olyan fontos szellemi műhelyeket, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Ez pedig azt jelenti, hogy ők határozhatják majd meg, hogy milyen képzés folyjon ezeken a helyeken, és milyen tudással, milyen szemléletmóddal kerüljenek ki onnan a fiatalok. Ezzel egy olyan egyetemprivatizációs folyamat ér a tetőpontjára, ami példa nélküli nemzetközi tekintetben is, és ami nélkülözött mindenfajta szakmai szempontot és az érintettekkel való párbeszédet.

Ezt, az esemény szervezésében résztvevő hallgatói és fiatal érdekvédelmi közösségek nem tudják máshogy értékelni, mint az egyetemi autonómia hatalmas megsértéseként. Ezt az autoriter úthengert sajnos megállítani nem tudjuk, viszont az autonómia lángját továbbra is őrizhetjük, ezért egy online szolidaritási eseményt szerveztünk erre a napra, hogy felhívjuk a figyelmet, vannak még olyan közösségek az országban, akik nem hisznek a hatalom által politikai célokból irányított oktatásban. Ezért kértünk minden olyan támogató magánszemélyt vagy közösséget, aki egyetért az ügyünkkel és elutasítja az alapítványi modellváltásnak nevezett egyetemi “einstandot”, az posztoljon egy támogató képet a közösségi oldalán, taggelje be a saját volt, jelenlegi vagy jövendőbeli egyetemét és használja a #egyetemiautonómia és #stopegyetemprivatizáció hashtageket. A felhívásra Mellár Tamás országgyűlési képviselő, a ma privatizált Pécsi Tudományegyetem volt
hallgatójaként és oktatójaként, azt írta közösségi oldalán, hogy „ez az átalakítás durva támadás az egyetemi autonómia ellen! Megfosztja az egyetemi oktatókat és hallgatókat az  alapvető jogaiktól, és minden hatalmat annak a kuratóriumnak a kezébe ad, amelynek tagjait Orbán minisztere nevezi ki, örök időkre.”

A Facebook esemény itt található >>> 

Budapest, 2021. április 27.
Zöld Front Ifjúsági Mozgalom


Ma került pont a pár hét alatt, rohamtempóban levezényelt egyetemi modellváltásokra: a mai szavazással 11 felsőoktatási intézmény került alapítványi fenntartásba.
Létrejött

  • a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány;
  • a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány;
  • a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány;
  • a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem);
  • a Testnevelési Egyetemért Alapítvány;
  • a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem);
  • a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány;
  • a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány (ezzel az egykori sárospataki főiskola lesz önálló);
  • a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány;
  • a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány
  • és a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány.

Az Eszterházy Károly egyetem pedig egyházi fenntartásba került. Ezzel csak az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi, a Képzőművészeti Egyetem és a Zeneakadémia maradt állami, legalábbis a pillanatnyi állás szerint.

 

Noha a hivatalos kommunikáció szerint az egyetemek maguk kérték a fenntartóváltást, az orvosképzést is végző intézményeknél úgy tűnt, valójában belehajszolták őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba. A legtöbb helyen mindez csöndben végbement, Pécsen és Szegeden volt érezhető, de teljesen hatástalan ellenállás.  Orbán Viktor miniszterelnök 1500 milliárdos fejlesztéssel kecsegtetett, Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszer pedig azzal érvelt,  a történelmi léptékű egyetemi fejlesztések célja, hogy a magyar fiatalok korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek.

Kérdés, hogy ebből mi marad: a kormány a pénzt az uniós helyreállítási alapból teremtette volna elő, azonban időközben kiderült, a lehetséges 6000 milliárd forint kevesebb mint felére tart igényt a kormány (a hitelből nem, csak a vissza nem térítendő támogatásól kér), és a 444.hu úgy tudja, a szűkített tervben leginkább az egyetemek fejlesztésére szánt összegből vesz el a kormány. A lap szerint számítani lehetett arra, hogy az Európai Bizottság beleköt majd az egyetemek privatizációjába, viszont ha erre a területre kevesebb pénz megy, máris megúsznak egy politikai szempontból érzékeny vitát.

Attól még az ITM másik “ígérete”, a modellváltás fő célja még megvalósulhat, miszerint  a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal hatékonyabban együttműködő intézményrendszer jöhet létre.  Ezt a rendszert már próbálgatják a Corvinuson, nem mindenki legnagyobb megelégedésére.
Folytatás a HVG-n >>>

Párhuzamos állam kiépítése, hazaárulás, privatizálás – ellenzéki reakciók a Fidesz hatalomátmentésére

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás