A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: HEROSZ

A HEROSZ Budapesti Állatotthona már egészen kicsi kortól várja a felelős gazdikat.

Minden gyermek életében elérkezik az a kor, amikor egy kiskutyát, kiscicát, de legalább egy hörcsögöt szeretne. A szülőknek ilyenkor számos szempontot kell figyelembe venniük, hiszen amellett, hogy egy élőlény sorsáról dönt a család, a felelősségteljes állattartás alapjait is ebben az időszakban tanulhatják meg a kicsik.

Mikor lesz már kiskutyánk?

Mit tehet tehát a szülő, ha heteken át minden lefekvéskor elhangzik a kérés? Szekeres Gábor, a HEROSZ Budapesti Állatotthonának vezetője szerint már akár 4-5 éves gyermeknek is választhatunk méretben, temperamentumban megfelelő kedvencet. Fontos azonban, hogy átgondoltan vágjunk bele gyermekünk legújabb barátjának kiválasztásába. Mire kell figyelnünk?
• Ne engedjünk a kérlelésnek addig, amíg nem biztosítottuk otthonunkban a megfelelő fekhelyet, elkerített részt. Vonjuk be a gyermeket is az előkészületekbe, és meséljünk nekik a kisállattal kapcsolatos várható feladatokról.
• A gyermekek hajlamosak túlszeretgetni új kedvencüket, ezért tanítsuk meg őket, hogyan kell megfogni, tartani az állatot és hogyan kell úgy játszani vele, hogy abban mindketten örömüket leljék.
• Egy kisállattal sokat kell foglalkozni, ebben mutassunk példát gyermekünknek. Gyakran nem reális elvárás egy 4-5 éves felé, hogy minden nap ő etesse és gondozza kedvencét. Emiatt ne szidjuk le, inkább legyen ez közös program, amíg önállóan nem tanul meg gondoskodni a háziállatáról.
• Ne magunknak válasszunk állatot! Egzotikus hüllő helyett legyen kis teknős, nagy-, vagy túl kistermetű kutya helyett válasszunk egy közepes méretűt, és egy impozáns munkakutya helyett jobban járunk egy családszeretetéről ismert fajtával vagy keverékkel.
• Bár névleg az új kedvenc a gyermeké, ne felejtsük el, a felelősség a miénk!

Hogyan tanítsuk?

A HEROSZ Budapesti Állatotthona gyakran fogad iskolás, óvódás csoportokat telephelyén, ahol sokféle kisállattal megismerkedhetnek a látogatók. A program része nem csak a simogatás és a játék, az otthon dolgozói az állatok történetéről is mesélnek a gyerekeknek, majd közösen levonják a tanulságot. „A gyerekek itt szembesülnek azzal, mi történik azokkal az állatokkal, akiket a gazdájuk elhagy. Többen térnek vissza szüleikkel, az idősebbek pedig önkéntesnek jelentkeznek” – mondta el Szekeres Gábor. Évente 4-500 gyermek látogat el a XXII. kerületi otthonba, többségük csoportban, pedagógusok szervezésével. Így a gyerekek nem csak a tanteremben, hanem állatok között sajátíthatják el a felelős állattartással kapcsolatos tudnivalókat.

„Nem csak a szociális érzékenységet fejlesztik a látogatások, hanem közösségépítő feladatot is szolgálnak” – teszi hozzá Matolcsi Zsuzsa, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány munkatársa, aki középiskolai osztályoknak szervez látogatásokat a budapesti HEROSZ-hoz. „Ilyenkor az otthon vezetője eljön az iskolába és elmondja a tanulóknak, mire számítsanak a helyszínen, milyen eszközöket hozzanak és milyen feladatok várnak rájuk.” A szervezők szerint a látogatások alatt sok mindent megtanulnak a gyerekek magukról és társaikról is. Van, aki félelmét küzdi le az állatok között, van, aki népszerű lesz saját kedvencéről mesélt történeteivel, és az osztályfőnökről is kiderülhet, hogy igazi állatbarát. „Egy-egy látogatásnak akár azonnali eredményei is lehetnek – teszi hozzá Matolcsi Zsuzsa – egy nap arra figyeltem fel, hogy a középiskolás osztályom az állatotthon kerítésénél az éppen arra sétáló óvodásoknak mutatja be szakszerűen a gazdátlan kiskutyákat.”

A HEROSZ Budapesti Állatotthona fontosnak tartja és várja a gyermekes családok, óvodák, iskolák látogatását, hiszen, még ha nem is válik mindenkiből örökbefogadó, a felelős állattartás alapjaira már az egészen kicsiket is érdemes megtanítani.

Nyílt nap

Gyere el október 13-án a HEROSZ Budapesti Állatotthonának nyílt napjára! Az Állatok Világnapja alkalmából rendezett eseményen betekintést nyerhetsz az otthon életébe, mindent megtudhatsz az egyesület tevékenységéről, emellett macskaszépségverseny, kutyás bemutató, gyereksarok és sok más izgalmas program vár a helyszínen.
Ha szereted az állatokat és kíváncsi vagy a menhely lakóira, akkor látogass ki te is a HEROSZ-hoz Budatéténybe!

Bővebb információ:
http://www.budapestiallatotthon.hu
http://www.facebook.com/heroszbudapestiallatotthon

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek