Hirdetés

Komoly tűz ütött ki ma reggel két raktárban Hamburg Rothenburgsort nevű városrészében, a tűzoltóság “szélsőségesen veszélyesnek” minősítette a helyzetet.

A levegőben lévő füstgázok és vegyszerek okozta veszély miatt a tűzoltók azt javasolták, hogy a város északkeleti övezetének jelentős részében mindenki tartsa zárva az ablakokat és az ajtókat, senki ne használjon légkondicionáló berendezést. A szakhatóságok már 140 embert evakuáltak.

Egyelőre nem tudni a tűz keletkezésének az okát. Az NDR német regionális közszolgálati rádióállomásnak a tűzoltóság képviselői azt mondták:
fennáll a veszélye annak, hogy mérgező, igen toxikus hidrogén-szulfid került a levegőbe. A tűzoltók is csak légzőkészülékben dolgozhatnak a helyszínen.

A Deutsche Bahn német vasúttársaság azt közölte, hogy felfüggesztették a forgalmat Hamburg és Büchen között.

Nyitókép: Jonas Walzberg dpa/AFP

FRISSÍTÉS: 

A hamburgi rendőrség ma délután közölte, hogy már nem veszélyezteti a lakosságot annak a tűznek a füstje, amely Rothenburgsort városrészben, a városközponttól keletre fekvő raktárkomplexumban keletkezett. Korábban azt gondolták, hogy a füst mérgező lehet. A veszélyre figyelmeztető hivatalos felhívást még nem oldották fel, de a hatóságok “jelenleg nem észlelnek megemelkedett értékeket” – közölte a rendőrség. A tűzoltóság közleményében arról számolt be, hogy méréseik szerint nincs veszélyes vagy káros gázkoncentráció a levegőben. Korábban Hamburg belvárosát is sűrű füst borította be, ám ez azóta nagyrész eloszlott.

A tűz hajnalban keletkezett Rothenburgsort városrészben, az Elba folyó közelében egy járműtelep területén. A járműveken és más ott tárolt gépeken kívül egy raktár is lángot fogott. A tűzben folyadékok és porok tárolására használt konténerek is megsérültek, és mivel nem lehetett tudni, hogy mi tartalmaznak, félő volt, hogy mérgező vegyi anyagok is kiszabadultak.

A tűz oltásában és a kárelhárításban, ami egész nap tartott, több mint kétszáz katasztrófavédelmi szakember vett részt. A tűz okának felderítését a rendőrség csak a tűz eloltása után tudja megkezdeni. A hatalmas füst miatt napközben a német vasúttársaság több regionális vonatjáratot volt kénytelen átirányítani vagy törölni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás