A rovat kizárólagos támogatója

Milyen gyógyszerhatóanyag-maradványok fordulnak elő a Balatonban és vízgyűjtő területein, valamint mik a szennyezés forrásai, és milyen terhelést jelentenek a vízi környezetükre?

Az elmúlt években a környezetanalitika fejlődési irányának középpontjában az egyre nagyobb figyelmet igénylő szerves mikroszennyezők kimutatása állt. Ilyen szennyezők lehetnek az endokrin rendszert megzavaró anyagok (EDC, Endocrine Disrupting Chemicals) és a gyógyszer hatóanyagok. Ugyan a szennyvíztisztító technikák folyamatosan fejlődnek, a szerves szennyezők teljes eltávolítása a tisztítási folyamat során a mai napig nem megoldott. Mivel a tisztító műből elfolyó vizet természetes vizek (patakok, folyók, tavak) fogadják be, a szennyezések ezekben a felszíni vizekben is megjelennek.

Két másik kutató mellett Dr Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója nyerte az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági pályadíját május 19-én „Egy nyári üdülőövezet felszíni vizeiben található gyógyszermaradvány- szennyezések térbeli és időbeli változásai” című pályamunkájával.

„Kutatásunk célja volt, hogy meghatározzuk a Balaton és vízgyűjtő területén jelenlevő gyógyszerhatóanyag maradványokat és azonosítsuk a szennyezési forrásokat, amelyek terhelést jelentenek a vízi környezetekre. A felmérés során vizsgáltuk a régióban jelenlevő ismert szennyező forrásokat (szennyvíztelepek), valamint igyekeztük a szezonális hatásokat is azonosítani. Széles spektrumú analízist végeztünk, ahol 134 gyógyszer hatóanyagot vizsgáltunk, amellyel egy átfogó képet kaptunk a jelenlévő szennyezések típusáról és mértékéről. Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottunk legalább egy minta esetében, köztük 15-t első alkalommal vízi környezetből. Megállapítottuk, hogy a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során. Továbbá egyes szennyezők (rekreációs szerek) megjelenése szintén megerősítette, hogy a tömegturizmus általi hatások megfigyelhetőek a vízminőségen. Megállapítottuk, hogy az ez idáig, régióban történt intézkedések mindenképpen pozitív hatással vannak e szennyezési típusokat illetően is. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagy szerepet játszik és komoly vízminőség javító hatással rendelkezik, valamint a Balatoni körcsatorna is jelentős mértékben hozzájárul a szennyezések lokális áthelyeződéséhez.” – összegezte munkáját Dr. Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

Maász Gábor Balatoni Limnológiai Intézet

A vízkészlet terheltségi viszonyainak meghatározása jelentősen hozzájárulhat az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség fenntartásához. Továbbá, a környezetanalitikai mérések járulékos adatokat szolgáltatnak a környezeti és egészségügyi kockázatok becsléséhez, felméréséhez. Tekintettel arra, hogy a tó megfelelő vízminősége kiemelkedő mértékben hozzájárul a Balaton vonzerejéhez, és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű, a kutatók fontosnak tartják a megfelelő operatív szervezetekkel, hatóságokkal való együttműködés erősítését. „A felmérések tapasztalatait és értelmezését megkezdtük az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, ezáltal a kapott eredmények jelentősen hozzájárulnak az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség további fenntartásához. További hasznosulás, hogy az említett szervezetekkel együttműködések indultak új kutatási témák megkezdésére, mint például szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése és a Balatoni monitoring folytatása.”-folytatta a pályadíjjal kitüntetett tudós.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás