Hirdetés

A parlagi sas (Aquila heliaca) számos nemzetközi természetvédelmi egyezményben kiemelt helyen szerepel. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.
Elterjedési területe Közép- és Délkelet-Európától egészen Közép-Ázsiáig húzódik. Hazánktól nyugatabbra gyakorlatilag nem fészkel.
A XX. század közepére a hazai állománya a kíméletlen pusztítás következtében jelentős mértékben lecsökkent. Magyarországon a parlagi sas szervezett védelmét 1974-ben kezdte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szorosan együttműködve az állami természetvédelmi szervekkel.

A parlagi sas jelenlegi hazai állománya 60 pár. Évente egy-három párral növekszik az állomány, ami egyedülálló jelenség, mivel egész elterjedési területén csökken a fészkelő párok száma. Kárpát-medencében élő populációk védelmének érdekében a környező országok szakembereivel folyamatos az együttműködés, mondhatni napi kapcsolat van. Erre azért is különösen nagy szükség van, mert a szlovákiai és hazai állomány szorosan kapcsolódik egymáshoz. A két ország szakemberei közös programot, akciótervet dolgoztunk ki, aminek megvalósítása eredményezte az állomány stabilizálását, majd lassú növekedését. nagyban elősegíti az európai állomány fennmaradását.

A parlagi sas védelem folytatására 2002-ben 3 éves Európa Uniós Life pályázatot nyertünk.

A parlagi sas, közép-hegységekben és mezőgazdasági területeken egyaránt fészkel. A már költő párok (minimum 4-5 éves madarak) állandó madarak, de a fiatalok elvonulnak. A telet Afrika északi részén töltik. Legkedveltebb zsákmányállata az ürge és a hörcsög. A hazai állomány jelentős része az Északi-középhegységben és annak előterében található mezőgazdasági területeken fészkel.

Fészkét elsősorban a fák csúcsára építi, belsejét puha vékony ágakkal, száraz fűvel béleli. Általában április elején 2-3 tojás van a fészekben, a kotlásban mindkét szülő részt vesz 43 nap után a fiókák, kikelnek. A fiatalok 57-62 napos korukban elhagyják a fészket, de még hosszú hetekig a szülők gondozzák őket.

A sajtótájékoztató keretében elengedésre kerülő fiatal parlagi sast a Bükk-hegység peremterületén legyengülve találták. A Miskolci Vadaspark és az MME szakembereinek szakszerű gondozása következtében a sas felépült és alkalmassá vált, hogy ismét önálló életet éljen. Ezért úgy döntöttünk, hogy szabadon engedjük.
Az elengedett parlagi sas lábára az ornitológiai gyűrű mellé egy speciális adót is felerősítünk, így nyomon követhető lesz a természetbe történő beilleszkedése.

Gyógyult parlagi sas elengedése:

A sajtótájékoztató és egyben az elengedés helyszíne: Besenyőtelek- Tepélypuszta, Hotel Fauna
Megközelíthető: Füzesabonytól a 33-as úton Tiszafüred felé haladva, jobb oldalt a 14-es km-kőnél.
Időpont: 2002. November 26. 13h
További információ: Bagyura János
T: 30 / 251-0884

2002-11-25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás