Hirdetés

Megdöbbentő! Győr 30 hektárnyi erdőt irtana ki a “tüdejéből”, a Püspökerdőből egyetlen, saját ötlettől vezérelt kajak-kenu verseny miatt! Borkai Zsolt sportolóból lett polgármester.

A Reflex Egyesület megdöbbenten értesült arról a településrendezési eljárásról, melyben Győr városa az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra helyi javaslatként felvett kajak-kenu versenyek új helyszínéül a Püspökerdőt jelölné ki. Az itt megvalósítandó versenypálya és annak létesítményei miatt "Győr tüdejéből” 30 hektárnyi, több mint 40 focipályányi erdőt kellene majd kiirtani.

A tervezett „fejlesztés” több szempontból átgondolatlan és érthetetlen:

– A város tavalyi rendezési terv módosításával a beruházás helyszínét eredetileg a Holt-Rábca térségében jelölte ki, ahol a kajak-kenu pályákat kisebb környezeti terheléssel lehetne kiépíteni és működtetni,

– Az erdőirtás ellentmond a város legfrissebb, tavaly szeptemberben elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiájának, mely az alábbi gondolatokat fogalmazza meg a területtel kapcsolatban:  „A város nyugati részén elterülő Püspökerdőt „Győr tüdejének” is nevezik, mivel a városmaghoz képest az uralkodó szél irányába esik, így élénkebb északnyugati szél esetén a Belvárosba tiszta levegő érkezik. A jövőben elsődleges szempont a még meglévő zöldfelületek csökkenésének megállítása, az átszellőző folyosók megőrzése, a városi zöldterületek megújítása és a zöldfelületi rendszer lehetőség szerinti bővítése.”

A lakossági véleményekkel egyetértve az erdőirtást lehetővé tevő rendezési terv módosítását a Reflex Környezetvédő Egyesület koncepcionálisan átgondolatlannak, szakmailag elfogadhatatlannak tartja.

A részletes észrevételek letölthetőek a Reflex Egyesület honlapjáról >>>

vagy itt: Reflex Püspökerdő (51 KB word)

Győr Püspökerdő kajakpálya terv

Győr polgármestere Borkai Zsolt olimpiai bajnok magyar tornász, tanár, politikus, sportvezető. 1988-ban lólengésben olimpiai bajnok. 2006-ban Győr polgármesterévé választották, 2010-14 fideszes országgyűlési képviselő. Részlet a polgármester honlapjáról: 

"A püspökerdei helyszínen komolyabb infrastrukturális fejlesztés sem kell, a céltornyon kívül semmilyen egyéb épület felépítése nem szükséges. A versenyek idejére mobil létesítményeket telepítenének. A nemzetközi pálya, amely akár nagy nemzetközi versenyek helyszíne is lehet, megvalósításának költsége körülbelül 1,4 milliárd forint, amely jóval kevesebb, mint a korábban vizsgált helyszín esetében. A beruházást az önkormányzat és a kajak-kenu szövetség finanszírozza."

Csak emlékeztetőül: Győr egymilliárdot bukott a Quaestor-fidesz mutyin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás