A rovat kizárólagos támogatója

„Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?”– tette volna fel a kérdést a népnek Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselő, ám a helyi választási bizottság elutasította a kérdések hitelesítését.

A bizottság szerint a kérdés nem elég egyértelmű, ráadásul a hely- és időbeli meghatározás is hiányzik belőle. A „Győrben” szerintük túl pongyola – írta az ugytudjuk.hu.  Szerintük nem elvárható a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelyek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Ezért a közgyűlés sikeres népszavazás esetén sem tudná, milyen döntést kéne hoznia.

A győri közgyűlés tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy kisajátíthatnak és ipari területté minősíthetnek 400 hektár szántóföldet Győrszentiván környékén. Ezzel a város legnagyobb ipari fejlesztése indult meg, ahol a gyanú szerint a Volkswagen tervez akkumulátorgyárat építeni. A beruházásról és a tiltakozásokról tavaly szeptemberben készített videót a 444.hu

Pollreisz azt mondta a bizottságnak, azért fogalmaztak ilyen egyszerűen, mert máshol az akkugyáras népszavazásokat azért dobták vissza, mert nem voltak elég egyértelműek a kérdések.

A második kérdés így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajadtasi eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljábol?” Ezzel kapcsolatban a most valamiért az indoklás előtt szót kapó Pollreisz elmondta: nehezen mondhatja erre a bizottság, hogy nem a közgyűlés hatáskörébe tartozik, és nem egyértelmű. Ez lehetőséget ad a gazdáknak, hogy annak adják el a földet, akinek akarják.

A bizottság elnöke ezután ismertette álláspontját, miszerint ez a kérdés valóban kevésbé problémás, mint az előző, viszont itt pedig az a gond, hogy kormányrendelet határozott, és az ügy kiemelt, tehát magasabb rendű jogszabály van játékban, így tehát erről sem határozhat valójában a közgyűlés, mivel a beruházásért összességében a főispánon keresztül a kormány felel. Ezután Pollreisz emlékeztetett, hogy az önkormányzatnak a jegyző korábbi közlése szerint nem muszáj kisajátítással megszereznie ezeket a földeket, tehát értelmezése szerint a közgyűlés dönthet úgy, hogy nem él a kisajátítással.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Győrben az LMP március 20-án tart tüntetést a szentiváni civilekkel a Győrbe tervezett akkumulátorgyár ellen.

2022 augusztusa óta sok víz lefolyt a Dunán. Az elmúlt hónapokban számtalan beadvány született, több rendezvényt szerveztünk, megrendeltünk egy közösségi finanszírozású levegőtisztasági méréssorozatot és elkezdtük a közös munkát az ország más érintett településeinek civil szervezeteivel. Időszerűvé vált egy újabb rendezvény szervezése, ahol lehetőség nyílik azokkal a szakértőkkel és civilekkel találkozni, akik az elmúlt hónapokban azon dolgoztak, hogy kiderüljön, mi vár Győrre, ha 4 millió m2-en különösen veszélyes gyárak befogadására alkalmas terület jön létre néhány száz méterre családok otthonaitól, iskolától és óvodától.

Program (A találkozó előadásokkal indul):
Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő: előadás az eddigi eredményekről
Dr. Balog-Farkas Renáta Szentiváni Öko Szeglet Egyesület tag, ügyvéd: tájékoztatás a jogi lépésekről és lehetőségekről
Szabó Andrea Szentiváni Öko Szeglet Egyesület elnök: beszámoló az adománygyűjtésről, a levegőtisztasági mérés folyamatáról
Lautner Péter levegőtisztaság-védelmi szakértő: a rendelkezésre álló mérési eredmények összehasonlítása a 2018-as eredményekkel
Bodnár Zsuzsa Göd-ÉRT Egyesület elnök: beszámoló az akkumulátorgyár melletti hétköznapokról, problémákról

Az előadások után kötetlen beszélgetés keretében lehet kérdezni a szakértőket és vendégeinket.
Időpont: 2023. március 22. (szerda) 17.30 óra
Helyszín: Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ (Győrszentiván, Váci M. u. 3.)

Szabó Andrea
elnök
Szentiváni Öko Szeglet Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás