A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Az antarktiszi Thwaites-gleccser a globális felmelegedés hatására a következő években gyors olvadásnak indulhat. A gleccsert a tudósok „ítéletnapi gleccsernek” nevezték el, mert nagy az esély arra, hogy a gleccser egyszer összeomlik, ami több tíz centiméterrel is megemelheti a tengerszintet.

A Nature Geoscience folyóirat a héten közzétett egy kutatást, amiben tudósok megvizsgálták a Thwaites-gleccser múltját, remélve, hogy választ találnak arra, mi lesz a gleccser jövője. Többek között azt is megállapították, hogy a gleccser az elmúlt két évszázad során elvált a tengerfenéktől, és évente 2,1 kilométert veszít a területéből. Ez kétszerese annak, amit a tudósok az elmúlt évtizedben megfigyeltek.

A CNN cikke szerint a hétfőn közzétett kutatást egy 20 órás küldetés előzte meg, amelyben egy kutatócsoport megvizsgálta a gleccsert és a hozzákapcsoló jégtakarót is. A kutatás vezetője, Alastair Graham, a Dél-Floridai Egyetem tengeri geofizikusa azt mondta, hogy remélik, a közeljövőben több hasonló küldetésre is lesz lehetőség, hogy még több mintát gyűjthessenek, ami segít meghatározni, milyen ütemben és hogyan történik a gleccser olvadása.

A Nyugat-Antarktiszon található Thwaites-gleccser az egyik legszélesebb a Földön, majdnem kétszer nagyobb Magyarország területénél. Az Ítéletnap-gleccser évtizedek óta foglalkoztatja a tudósokat, és a klímaválság felgyorsulásával ezt a régiót fokozottan figyelik is. Korábbi kutatások azt is megállapították, hogy a gleccser alját meleg óceáni áramlatok olvasztják. Ezért kezdték el ezt a részt a tudósok a Nyugat-Antarktisz „gyenge alhasának” nevezni.
Thwaites -gleccser Antarktisz
2001-ben műholdas felvételek is készültek, amelyek alapján a tudósok azt állapították meg, hogy a gleccser évente egy kilométert távolodik a jégtakarótól. Egy 2021-es tanulmányból az is kiderült, hogy a Thwaites-jégtakarón, ami segít stabilizálni a gleccsert, és visszatartja attól, hogy szabadon az óceánba zúduljon, felszíni repedések jelentek meg, és öt éven belül elkezdhet széttöredezni- írta a telex.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás