Hirdetés
Forrás: origo.hu

Hamarabb válik visszafordíthatatlanná a globális felmelegedés – mondja az az amerikai és norvég kutató, akik 1972-ben először modellezték számítógéppel a gazdasági, társadalmi növekedés határait. A társadalmakat felforgató hatások 2050 után lesznek igazán tapasztalhatók, addig szerintük még elleszünk valahogy. Kritikusaik szerint viszont kihagyták a számításból az emberi találékonyságot és a piacok erejét.

Csak animációs filmben fordul elő, hogy a szakadék peremén túlszaladó figura a levegőben függve meglepett arccal a mélységre, majd a nézőkre mered, aztán lemondóan lezuhan. A neves műszaki egyetemen, a Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) négy évtizeddel ezelőtt készült modellszámítás pont ilyen állapotot jósolt az emberi civilizációnak.

A befolyásos politikusokból, üzletemberekből, döntéshozókból álló agytröszt, a Római Klub által támogatott elemzés, a World3 a számítógépes modellezések egyik első példája volt. Eredményeit kötetben is közölték: az 1972-es Növekedés határai az évtized egyik legvitatottabb kötete volt. (Magyarul 1973-ban jelent meg, folytatása, A növekedés határai: harminc év múltán szintén elérhető fordításban.)

A modell szerint a világgazdaság olyan tehetetlenül működik, hogy lényegében nem képes korrigálni akkor sem, amikor már egyre több jele van a súlyos klímaváltozásnak, a természeti erőforrások kimerülésének. Ezzel párhuzamosan túlnépesedés következik be, a katasztrófa pedig százmilliók halálával jár majd. A World3-at, amely egykor egyetemi kutatók speciális szoftverkörnyezetben futtatott modellszámítása volt, ma bárki kipróbálhatja online, vagy a saját számítógépére letöltve.
RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás