A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az előre jelzettnél gyorsabban melegszik Európa, ahol a klímaváltozás növeli a szélsőségesen meleg és csökkenti a szélsőségesen hideg napok számát – írták a Zürichi Műszaki Egyetem kutatói az amerikai geofizikai társaság folyóiratában. A burgundiai szüretek eltolódása is jelzi a klímaváltozást.A Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban a kutatók megállapították, hogy 1950 óta megháromszorozódott a szélsőségesen meleg napok száma Európában és a nyarak általában melegebbek lettek, míg a szélsőségesen hideg napok száma felére csökkent és a telek melegebbé váltak.
A tanulmány szerint Európa egyes részei gyorsabban melegszenek, mint ahogyan azt a korábbi klímamodellek előre jelezték.
A kutatók tisztában voltak azzal, hogy Európa melegszik, de a szélsőséges hőmérsékletekről készült korábbi kutatásaikban a hosszú távú változásokat elemezték. Új tanulmányukban Ruth Lorenz és munkatársai az európai meteorológiai állomások 1950 ás 2018 közötti megfigyelési adatait használták fel, majd megvizsgálták, hogy idővel miként változtak a legmelegebb és a leghidegebb szélsőséges értékek.

Kimutatták, hogy a szélsőségesen meleg napok átlag 1,3 Celsius-fokkal, a szélsőségesen hidegek 3 Celsius-fokkal lettek melegebbek. A legmelegebb és leghidegebb éjszakák is jelentősen melegedtek, jobban, mint a nekik megfelelő nyári és téli középhőmérséklet.
Európa egyes térségeiben drasztikusan eltérő hőmérsékleti trendeket mutattak ki. Közép-Európában például évtizedenként 0,14 Celsius-fokkal voltak melegebbek a szélsőséges napok, ami majdnem 1 Celsius-fokos emelkedést jelent a tanulmányozott időszakot illetően – idézte Lorenzet a EurekAlert tudományos hírportál.
A vizsgált meteorológiai állomások 90 százaléka mutatta ki, hogy az időjárás melegszik.


A burgundiai szüretek eltolódása is a klímaváltozást jelzi.

A burgundi borok jó jelzői egy francia tanulmány szerint a klímaváltozásnak, ugyanis átlagosan 13 nappal korábban kezdődik a szüret a kelet-franciaországi régióban 1988 óta, mint az előző hat évszázadban. A burgundiai szüretek idejéről készült új áttekintés, amely az elmúlt 664 évet tekintette át, megerősítette, hogy az elmúlt 30 évben az időjárás igen szokatlanná vált – írták a burgundiai egyetem kutatóintézetének szakemberei az Európai Geotudományi Egyesület Climate of the Past című folyóiratában megjelent tanulmányukban.

A francia, svájci és német klímakutatók, történészek és más tudományágak képviselői által készített tanulmány megállapította, hogy az utóbbi években a térség klímája melegebb és szárazabb lett. Thomas Labbé kutató, a tanulmány vezető szerzője 1354-ig visszamenőleg pontosan rekonstruálta a szüretek idejét Beaune-ban, Burgundia borfővárosában archív források, önkormányzati feljegyzések és sajtójelentések alapján. A 2018-ig összegyűjtött adatok a leghosszabb időszakot ölelik át a szőlészet történetének kutatásában.

Az igen meleg és száraz évek ritkák voltak a múltban, ám mindennapossá váltak az elmúlt 30 évben” – közölte Labbé, aki szerint ez jól mutatja a globális felmelegedést. A tanulmány szerint 1987-ig a szüret általában szeptember 28-tól kezdődött, ám 1988 óta átlagosan 13 nappal korábban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek