A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A klímaváltozás miatt összemennek az alpesi zergék. A Durhami Egyetem tudósai szerint a hőmérsékletváltozás hatással van az alpesi zergék táplálkozására, és ezáltal méretükre is.

A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék súlya – olvasható a Frontiers in Zoology szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.  Ugyan több kutatás is foglalkozik a globális felmelegedés állatok méretére gyakorolt hatásaival, a Durhami Egyetem kutatóinak eredményei mégis meglepőek a csökkenés gyorsaságát és mértékét tekintve.

"A klímaváltozás következtében történő testméret csökkenés elég elterjedt az állatvilágban, halak, madarak és emlősfajok lettek kisebbek. Azonban a most megfigyelt változás mellbevágó" – idézte Tom Masont, az alpesi zergékről írt tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Mail brit napilap. A vizsgált területen az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal emelkedett az elmúlt harminc évben. A kutatócsoport szerint ez hatással van a zergék viselkedésére is.

"Tudjuk azt, hogy a meleg időszakokban a zergék több időt töltenek pihenéssel és kevesebbet élelem utáni kutatással, és ez lehet a testsúly csökkenés oka, nem a táplálék minősége" – magyarázta a tanulmány másik szerzője, Stephen Willis.

"Ha a klímaváltozás hasonló hatást gyakorol a haszonállatok viselkedési szokásaira és testsúlyára, az érintheti a mezőgazdaság termelékenységét is a következő évtizedekben" – tette hozzá Willis.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás