A rovat kizárólagos támogatója

Győrszentiván 5585 lakosa fejezte ki tiltakozását néhány hete a győri Ipari Park bővítése ellen. A bővítés hatására 900 m-re a lakóházaktól és 1,7 km-re a Szent Benedek Általános Iskolától, illetve a helyi tagóvodától egy olyan 397 ha (3.970.000 m2) területen elhelyezkedő, jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet jön létre, amely alkalmas különösen veszélyes, tűz-, robbanás-, és fertőzésveszélyes, bűzös vagy nagy zajjal járó tevékenységet végző gyárak befogadására.

2022. augusztus 5-én lakossági tájékoztatóra került sor a győri Városháza dísztermében, amelynek témája a Győr-Győrszentiván 03822, 03823, 03824 és 03867 számú övezetek szabályozásának módosítása volt. Az eseményen elhangzottak csak tovább fokozták a helyiek aggodalmait arra vonatkozóan, hogy Győrszentiván városrész közvetlen közelében különösen veszélyes, tűz-, robbanás-, és fertőzésveszélyes, bűzös vagy nagy zajjal járó tevékenységet végző gyárak befogadására alkalmas terület jön létre a jelenlegi, jó minőségű termőföldek helyén.

A lakossági tájékoztató utáni 8 napban a helyi lakosok kb. 1000 véleményt és kifogásemelést nyújtottak be Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatához, melyekre a mai napig nem érkezett válasz. Ezután példátlan összefogás hatására, hat nap alatt 5585, beruházást ellenző aláírás gyűlt össze, melyek Dr. Dézsi Csaba András polgármester úrnak kerültek átadásra, illetve. Dr. Nagy István agrárminiszter úrnak és Lázár János építési és beruházási miniszter úrnak megküldésre.

A családjuk egészségéért, a közösség életteréért és az évtizedek alatt összegyűjtött megtakarításból vásárolt ingatlanok értékéért aggódó családok a megkeresett döntéshozóktól kérdéseikre nem kaptak választ, ezért lakossági fórum szervezése mellett döntöttek.  Két helyi civil szervezet 2022. szeptember 20-án lakossági fórumot szervezett a témában, hogy a helyiek hiteles forrásból tájékozódhassanak a rendezési terv módosításáról, az ide vonatkozó Kormányhatározat hatásairól és kompetens döntéshozóknak tehessék fel kérdéseiket.

A fórumon a meghívott előadók közül Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Dr. Dézsi Csaba András Győr Megyei Jogú Város polgármestere és Széles Sándor megyei főispán hivatali elfoglaltságra hivatkozva nem jelent meg. A településrész képviselője, Dr. Sik Sándor elfogadta a meghívást. A polgármesteri hivatal képviseletében Nagyné Dr. László Edit jegyző, a megyei Kormányhivatal részéről dr. Kálmán János, a Megyei Kormányhivatal igazgatója, Németh Edina, a Megyei Kormányhivatal állami főépítésze és dr. Buday Zsolt, a Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője igyekeztek megválaszolni a kérdéseket.

A fórum Kun Zoltán természetvédelmi szakember előadásával indult, akit a felkonferálása után ovációval üdvözölt a megjelent majd 1000 érdeklődő. A szakember bemutatta, hogy az évtizedek alatt hogy fogyott el a terület Győrszentiván körül, hogy került egyre közelebb a lakosokhoz az Ipari park, még Natura 2000 természetvédelmi területet is bekebelezve. Bemutatta, hogy mely pontokban sérti az alkotmányt a tervezett övezeti átsorolás, és hogy az teljesen szembemegy Győr elfogadott klímavédelmi stratégiájával. Megemlítette, hogy az Ipari park bővítésének környezeti és egészségügyi hatását együtt kellene vizsgálni a járulékos fejlesztésekkel, úgy mint a helyi 12 vágányra bővítendő vasúti pályaudvar vagy a 26 ha területű kavicsbánya Gönyűn. Egy további problémára is rávilágított,  nem vagyunk tisztában azzal, hogy jelenleg milyen káros hatásoknak van kitéve a lakosság.

Ezekről a hatásokról beszélt a helyi gyermekorvos és a helyi háziorvos is akkor, amikor adatokkal alátámasztva arról tájékoztattak, hogy az utóbbi 7 évben 20%-kal nőtt a daganatos megbetegedések aránya a településrészen, a gyerekek körében pedig 2019-től 2021-ig 58-ról 107-re az asztmás esetek száma, ami a praxishoz tartozó gyermekek több mint 10 %-át jelenti. A helyi háziorvos arra kérte a döntéshozókat, hogy a bővítéssel kapcsolatban olyan álláspontot képviseljenek, amiért hosszútávon is felelősséget tudnak vállalni. Dr. Sik Sándor képviselő hosszan sorolta egy 2017-es és 2018-as hivatalos mérés eredményeit, mely szerint határérték-túllépés a mért komponensekből több alkalommal előfordult, de a szakértők szerint a fűtési időszak és az extrém meleg időjárás következményeként.

A több mint két óra alatt 16 kérdésre volt idő. A helyiek szerették volna tudni, hogy kizárható-e teljes bizonyossággal, hogy akkumulátorgyárral kapcsolatos tevékenység érkezik a település mellé. Ha nem tudja senki, hogy milyen cég betelepülése várható, akkor miért szükséges különösen veszélyes ipari területté nyilvánítani a 4 millió m2 termőföldet. Miért van szükség munkahelyteremtő beruházásra Győrben, amikor gyakorlatilag nincs munkanélküliség? Vizsgálták-e ezt egyáltalán a terület kijelölése előtt? Miért nem peremfeltétele az övezeti átsorolásnak a környezeti hatásvizsgálat? Miért kell jó minőségű termőföldet lebetonozni? Egy győr-szabadhegyi felszólaló arra utalt, hogy az ügy nem csak a helyieket érinti. A válaszokból hamar kiderült, hogy a delegált köztisztviselők nincsenek a válaszok birtokában vagy nem kaptak felhatalmazást a válaszadásra. Jegyző asszony arról beszélt, hogy az önkormányzat a Kormányhatározat értelmében a rendezési terv módosítását hajtja végre az Ipari Park bővítése érdekében. A Kormányhivatal munkatársai leszögezték, hogy az ő feladatuk a hatósági eljárások koordinálása, engedélyek kiadása és az ellenőrzés, fenti kérdésekben nem kompetensek, nem az ő hatáskörük.

Az egyik földtulajdonos elmondta, hogy őket 2022 januárjában keresték meg azzal, hogy adják el a földet, de erre egyöntetűen nemet mondtak. Nem azért, mert nagyobb összeget szeretnének kapni a földért, hanem azért mert gazdálkodni akarnak. Van akinek kárpótlás után került vissza a tulajdonába a szülei földje, mások családi gazdaságként ebből termelik ki a megélhetésüket. Felszólalását nagy taps fogadta.

A helyi képviselőt arról kérdezték, hogy hogyan tudja garantálni a helyiek egészségvédelmét és biztonságát. A képviselő válaszában elmondta, hogy az önkormányzat dönti majd el, hogy mely cégnek adja el a területet, és ő nem fog olyan tevékenységet támogatni, mely káros hatást jelenthet az itt élőkre nézve. Ezt egyébként Dr. Dézsi Csaba András polgármester is megfogalmazta. Az egyik felszólaló erre úgy reagált, hogy ha a terület megkapta a GIPZ besorolást, azaz különösen veszélyes tevékenységet folytató gyárakat is befogadhat, akkor már senki sem tudja megakadályozni az ilyen jellegű gyárak megjelenését.

Költői kérdés maradt az is, hogy a választott képviselők és a polgármester miért nem hallgatják meg a választók egyértelmű akaratát, hogy az Ipari park ne bővüljön, a terület megmaradjon mezőgazdasági övezetnek. Végül elhangzott, hogy az önkormányzat nem megfelelő eljárásrend szerint indította a rendezési terv módosításának folyamatát, ezért újra be kell nyújtani a dokumentumokat, melyre a környezeti vizsgálat után fog sor kerülni. A 41 kérdésből tehát 16-ra jutott idő, de hogy hányra kapott érdemi választ a lakosság, az már más kérdés.

Szabó Andrea, Szentiváni Öko Szeglet Egyesület elnök
szosz.szentivan@gmail.com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás