A rovat kizárólagos támogatója

A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája 2012. április 17.-i sajtóközleménye által megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy ismeretlenek ellopták a magyar flórában kipusztulás szélén álló forrás fodorka (Asplenium fontanum) példányok nagy részét az eddig ismert két természetes élőhelyéről.

A sajnálatos eset ráirányítja a figyelmet arra, hogy a természetes élőhelyükön élő veszélyeztetett egyedek végleges elvesztésének elkerülése érdekében az in situ védelmi intézkedéseken túl nem nélkülözhető az ex situ megőrzés eszközrendszerének igénybevétele sem, amely ilyenkor legalább a visszatelepítés lehetőségét biztosítaná.

Az 1995. évi LXXXI. törvény a Biológiai Sokféleség Egyezmény kihirdetéséről kimondja, hogy az ex-situ védelem a biológiai sokféleség komponenseinek természetes élőhelyén kívüli megőrzését jelenti. Az egyezményben szerződő országoknak biztosítani kell többek között a veszélyeztetett (növény)fajok ex-situ megőrzését, valamint azok rehabilitációját és helyreállítását, továbbá megfelelő feltételek között a visszatelepítésüket természetes élőhelyeikre.

A növények ex situ megőrzését – a szaktudás, a szakmai tapasztalat, a technikai háttér, stb. megléte miatt, valamint az elmúlt évek uniós forrásokból történő infrastrukturális fejlesztése okán is – közintézményként jelenleg a hazai gyűjteményes kertek képesek magas színvonalon és ellenőrzött módon biztosítani. Jelen eset is rávilágít arra, hogy számos külföldi példához hasonlóan ezzel a lehetőséggel a természetvédelemnek érdemes fokozottabban élnie.

Budapest, 2012. május 2.
A MABOSZ elnöksége
Kósa Géza
elnök

Kapcsolódó anyagok:

Veszélyben a védett páfrány fennmaradása

Forrásfodorka

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás