Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Néhány tudós szerint a légszennyezés hatással lehet a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulására. Ha ezt a felfedezést a jövőben folytatódó kutatások megerősítik, annak globális hatásai lehetnek, hiszen az emberiség 90 %-a  szennyezett levegőjű területen él.

Fiatalok agyának vizsgálata során tudósok apró légszennyező részecskéket találtak, amelyek a feltételezések szerint szorosan összefüggnek a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásával – írja a több országot felölelő kutatásról a The Guardian.

A kutatók 186 mexikóvárosi fiatal agyát vizsgálták meg, náluk szinte kivétel nélkül találtak szennyeződéseket az agyban. Ezek a nanorészecskék pedig szorosan kapcsolódtak olyan kóros fehérjékhez, amelyek az Alzheimer-, a Parkinson- és a motoneuron-betegség jellemzői.

“Még mindig nem értjük teljesen, mi okozza a Parkinson-kórt, de ez a tanulmány olyan kutatásokra épül, amelyek összekapcsolják a rossz levegőminőséget és a neurodegenerációt, valamint a fémmérgezéssel való összefüggéseket” – nyilatkozta a lapnak David Dexter, a Parkinson-kórt kutató orvosok vezetője az Egyesült Királyságban.

A ZÖLD HVG által idézett lap szerint, ha ezt a felfedezést a jövőben folytatódó kutatások megerősítik, annak globális hatásai lehetnek, hiszen az emberiség 90 százaléka jelenleg olyan területen él, ahol szennyezett a levegő. Addig is óvatosságra intenek a szakértők, mondván bár valószínű, hogy a nanorészecskék okozzák a károsodást, az egyelőre nem bizonyított, hogy valóban ezek okozzák a betegségek kialakulását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás