A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

A brazil őslakosok és emberi jogvédő szervezetek emberiség elleni bűncselekménnyel vádolják a brazil elnököt. Vádat emelhetnek Hágában Bolsonaro ellen az amazóniai esőerdők miatt.
Az őslakosok és emberi jogi szervezetek azt kérik, hogy vonják felelősségre Bolsonarót a környezetvédelmi politika szétverése, súlyos környezeti károkozás és a brazil őslakosok jogainak megsértése miatt. William Bourdon párizsi ügyvéd előzetes vizsgálat iránti kérelmet nyújtott be Bolsonaro ügyében a hollandiai hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz.

Bolsonaro 2019-es hivatalba lépése óta az amazóniai esőerdő hatalmas része megsemmisült, és az őslakos közösségek is veszélybe kerültek. Az erdőirtás két év alatt csaknem 50%-ot emelkedett, az őslakos területek, rezervátumok elfoglalása 2019-ben 135%-kal nőtt.  Mindezek ellenére a környezeti bűncselekményekért kiszabott állami bírságok 42%-kal csökkentek az Amazonas-medencében 2019-ben, és a kormány idén 27,4%-kal csökkentette felügyeleti szervek költségvetését – derült ki egy jelentésből.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy Bolsonaro környezetpusztító politikája visszafordíthatatlan következményekkel járhat, az amazóniai esőerdőket és a trópusi őserdőket szavannává változtathatja.

„Bolsonaro nemcsak a brazil őslakosok számára jelent kockázatot, hanem globális probléma is, amit tesz, kihat az egész bolygóra.”
– mondta Sônia Guajajara, a brazil őslakosok szövetségének vezetője a The Guardiannak, melyet a telex idézett.

Az ENSZ által támogatott hágai bíróság főként háborús bűncselekmények ügyében döntött a 2002-es létrehozása óta. Azonban miután a működését kritikák érték, 2016-tól a bűncselekményeket tágabb összefüggésben értékeli, amely magában foglalhatja a súlyos környezeti és kulturális bűncselekményeket is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek