Hirdetés

Az új technológiák kifejlesztésének nem csupán az a célja, hogy divatosabb, kényelmesebb termékeket állítsanak elő, hanem legalább ennyire fontos az energiatakarékosság, és ezáltal a környezetre gyakorolt hatás is. Jó a LED, de változtatni kell a felhasználó szokásokon.

Több tanulmányban megjelent, hogy a LED (light emitting diode – fénykibocsátó dióda) izzóknak sokkal kisebb a környezeti hatása, mint a hagyományos vagy akár az energiatakarékos izzóknak. A környezeti hatás vizsgálatakor mindhárom izzófajtának a teljes élettartamát vizsgálták, kezdve a gyártással, majd következett az üzemeltetés, végül pedig a belőlük származó hulladék keletkezésének ügye.
A vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a három izzófajta a legtöbb energiát az üzemeltetés során emészti fel, míg a gyártás, szállítás, hulladékkezelés nagyjából ugyanannyi energiát használ fel. A hagyományoshoz képest a másik kettő (a LED és az energiatakarékos izzók) jóval kevesebb energiát fogyaszt el használat közben, ám ha azt nézzük, hogy ugyanakkora fényerősség előállításához mennyi áramra van szükség, akkor egyértelműen a LED a nyertes. (Egy hagyományosan 60 W-nak megfelelő fényerősség előállításához az energiatakarékos 15 W-ot, míg a LED 12,5 W-ot vesz igénybe). Ezáltal élettartamukat összehasonlítva szintén a LED-é a vezető szerep. A fogyasztási szokásokat azonban a használóknak meg kell változtatni. A LED-ek akkor fogyasztanak igazán keveset, ha nem kapcsolgatjuk őket, le kell tehát szoknunk a berögzött szokásainkról – írja az alkony lámpa.hu blogoldala.

Gond a hulladék és a sok bauxit

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek esetében a hulladékok kezelése okoz némi problémát, ugyanis ezek higanyt tartalmaznak, ezért kezelésüknél külön gondossággal kell eljárni. Emellett a LED izzók előállításánál figyelhetjük meg azt a környezetre gyakorolt negatív hatást, hogy a LED izzók előállításához nagyon sok alumíniumra van szükség, ehhez pedig sok bauxitot kell bányászni. Ha ezt a hátrányt is sikerül kiküszöbölni a gyártóknak új technológia alkalmazásával, akkor a LED izzók térnyerését semmi sem állíthatja meg többé, és mindez a környezetre is jó hatással lesz.

LED és egészség

A LED izzók esetében még egy probléma figyelhető meg, amely nem a környezetre, hanem az egészségünkre gyakorolt hatás miatt érdemel említést: fehér fénye erős kék komponenst tartalmaz, amelynek hatása eléggé aggályos. Mivel a fény befolyásolja hormonháztartásunkat és ezzel napi életritmusunkat, ezért fontos, hogy milyenek a mesterséges fényeink, amelyekben egész nap vagyunk: a természetes napfényben a kék szín délben éri el a csúcspontját, ekkor vagyunk a legaktívabbak, a kék szín ugyanis az ébrenlétért felelős; majd alkonyatig csökken a kék a természetes napfényben és a vörös veszi át a helyét, amely a melatonin hormon növelésével az alvásra készíti fel szervezetünket. A mesterséges állandó kék fény megzavarja a természetes folyamatainkat és komoly egészségügyi zavarokat okoz, például növeli a rák kockázatát azzal, hogy fenntartja a daganatkifejlődésre hatást gyakorló melatonin szintjét.

Kapcsolódó anyagok:

Lehet-e zöld a karácsonyi díszkivilágítás?

Fényárban a jövőnk?

Olcsó rezsicsökkentő módszerek

50 éves a LED

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás