A rovat kizárólagos támogatója

A bécsi Wilhelminenspital kórházban újabban műanyag helyett egy faalapú anyagot, az úgynevezett biogipszet használják a csonttörések rögzítésére. Az újfajta gipsz környezetbarát, hiszen biológiailag lebomlik, a betegek és a kórház dolgozói mégsem ezért szeretik elsősorban.

Bécs egészségügyi intézményei közül mindenképpen a Wilhelminenspital kórházat érdemes választania annak, akinek csonttörés esetén a szakszerű egészségügyi ellátás mellett a környezetvédelem és az innováció is fontos. Itt ugyanis a közelmúltban kezdték el használni az úgynevezett biogipszet, amely a műanyag rögzítő szerkezeteket hivatott kiváltani.
Az újfajta gipsznek számos pozitív tulajdonsága van, ami miatt a kórház munkatársai szívesen dolgoznak vele. Egyrészt jóval egyszerűbb kezelni, mint műanyag elődjét. A biogipsz sárgás színű, rostos szerkezetűnek látszó anyagát egy speciális kályhában melegítik fel, így válik kiválóan formázhatóvá. Miután hozzáigazították a törött testrészhez, kihűl, és kemény, vízálló rögzítő lesz belőle. A természetes összetevőknek köszönhetően pedig egyáltalán nem szükséges kesztyűt vagy maszkot viselni az anyag kezelése során.

További előnye, hogy ha igazítani kell a gipszen, mert a törött végtagról már lement a duzzanat, akkor a rögzítőt újra felmelegítve hozzá lehet alakítani a testrész megváltozott formájához, és nem szükséges új gipszet felhelyezni. A biogipsz környezetbarát anyaga biológiailag lebomlik, mivel fából állítják elő, így levétel után nem szükséges veszélyes hulladékként kezelni.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek