A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Átalánydíjat vezettek be a parkolásra Hollandia közigazgatási székhelyén: egy tíz perces megállás és az egész napos parkolás is ötven euróba – több mint 18 ezer forintba – kerülhet Hága bizonyos részein. Van, ahol ez az eddigi díj tízszerese.Az Északi-tenger partján fekvő holland városban az egy évig tartó kísérleti program célja, hogy népszerűsítse a biciklizést, és nem utolsó sorban eltántorítsa a turistákat az autózástól: a helyiek évek óta panaszkodnak, hogy nem találnak parkolóhelyet a város népszerű csomópontjain, történelmi központjában és a tengerparti sétányok közelében. A lakott részeken így elsőbbséget élvezhetnek azok, akiknek parkolási engedélye van. 

Jurriaan Esser, a városi tanács szóvivője elmondta, hogy a teszt kiválasztott utcákon indult, hogy a „járulékos kárt” fel lehessen mérni, mielőtt mérlegelni kezdenék a meghosszabbítását. A javarészt lakott utcákban gyakorlatilag elsőbbséget élveznek a parkolási engedéllyel rendelkező lakosok és vállalkozások.

„Azt akarjuk, hogy az elsődleges közlekedési mód a lábad legyen, majd a kerékpár, a tömegközlekedés és végül az autók” – mondta. „Ez nem azt jelenti, hogy nem engedjük be az autókat városunkba: ez azt jelenti, hogy ha rövid utat kell megtennie, az elsődleges közlekedési mód a gyaloglás. Ez nem csak a környezet, hanem az utazási idők szempontjából is előnyös.”

A Guardian szerint nem világos, hogy a módszer – amelyet olyan kisebb holland városok kezdeményezései inspiráltak, mint például Leiden – a város költségvetésének is előnyös lesz-e. Hágának szándékában áll szükség esetén elvontatni azokat az autókat, amelyek nem fizették be az 50 eurós díjat, ami a korábbi tipikus díj 10-szerese.

A fenntartható közlekedés hívei azonban úgy vélik, hogy ez a módszer nem megy elég messzire. „Vannak politikáik a kerékpározás népszerűsítésére, és ez jó dolog, de nem igazán döntenek az autóvezetéstől való elrettentés érdekében” – mondta Remco de Rijk, Hága kerékpáros polgármestere. „Autóváros maradunk mindaddig, amíg szerkezetileg nem lassítunk.”  Rámutatott Amszterdam példájára , ahol az alacsony autóforgalmú közlekedés részeként és a károsanyag -kibocsátásmentesség érdekében a tisztviselők azt tervezik, hogy az utak sebességének 80%-át 30 km/órára csökkentik, bizonyos utcákat lezárnak az átmenő forgalom elől, és megváltoztatják a forgalom áramlását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek