Hirdetés

Magyarországról idén Pápateszér települése nyerte el a nemzetközi Klímasztár (Climate Star) díjat mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységéért. A megtisztelő elismerést 7 európai ország 16 településének adta át az európai városokat és településeket tömörítő Európai Klímaszövetség az ausztriai Grafenegg kastélyban, 2023. április 27.-én.

Az ünnepélyes gálán Völfinger Béla polgármester vett részt a település delegációjával. A polgármester a díjátadón elmondta, hogy a gyökerekhez való visszatérés főként az egykori 25 vízimalom, az Esterházy örökség és a lovas hagyományokra való tudatos, értékalapú építkezés fenntartható eredményekhez vezetett. Hozzátette, hogy a település folyamatosan törekszik az önellátásra az energia- és az élelmiszer előállítás területén. Az elért anyagi megtakarítások pedig a helyi közösségek és a falu jövőjét segítik, alapozzák meg.

Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke és egyben a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője örömének adott hangot, hogy egy olyan település nyerte el a díjat, amellyel a Reflex évtizedek óta működik együtt. Kiemelte, hogy mind a település, mind a település közösségei – az óvoda, az iskola, a helyi klubok, sőt a lovas csapat is – mindig nyitott az együttműködésre, az olyan közös tevékenységekre, amelyekben a környezeti kihívásokra keresik a lehetséges helyi válaszokat.

Az Európai Klímaszövetség 2002 óta díjazza az önkormányzatok éghajlatvédelmi intézkedéseinek kiemelkedő jó példáit Klímasztár – Climate Star – díjjal.

A 2022-ben meghirdetett, jubileumi megmérettetést “A jövő most kezdődik!” mottó fémjelezte, s az európai hálózat közel 2000 tagja számára állt nyitva a részvételi lehetőség. Az Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Luxemburgból és Svájcból érkező 16 nyertes pályamunkájával egyértelműen bizonyította, hogy a zöldebb jövő, helyben, a saját kezünkben van.

További információk az eseményről az Európai Klímaszövetség oldalán – fényképek, a díjnyerteseket bemutató videók és kiadvány >>> 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás