A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az év legforróbb napját jegyezték az iraki Baszrában, ahol 53,9 Celsius-fok meleget mértek. A forróságban a dél-iraki város utcái szinte teljesen kiürültek, a lakosság egy része a Satt-el-Arab folyó partján keresett menedéket.

A hetek óta egyre emelkedő hőmérséklet és az iráni villamosenergia-import csökkenése miatt a városban krónikussá vált az áramkimaradás. Tegnapra már valamivel enyhült a forróság a térségben, már "csak" 49 Celsius-fokot mutattak a hőmérők – közölte az iraki meteorológiai ügynökség meteorológusa: Nagham Mohammed. Szerdán Baszrában 53 Celsius-fokot, Bagdadban 51 Celsius-fokot mértek, a napokig tartó forróság miatt a kormány szabadságra küldte a közalkalmazottakat.

Az iraki nyarak köztudottan rendkívül melegek, de az idei nyáron a hőmérsékletek jóval meghaladják az átlagot. Bár a hétvégétől enyhül a forróság, hasonló hőhullám várható majd augusztusban is. Az elmúlt öt évben végbe menő elsivatagosodás miatt emelkedik a hőmérséklet – magyarázta Hasszán Abdulkarim főmeteorológus. Christopher C. Burt időjárástörténész szerint a baszrai 53,9 Celsius-fok csupán a második legmelegebb "megbízhatóan mért" időjárási feljegyzés a Föld történtében.
A legmelegebbet, 54 Celsius-fokot Kuvaitban mérték szintén pénteken. A kuvaiti rekordhőmérséklet pedig vetekszik az amerikai Halál-völgy Nemzeti parkban 2013. június 30-án mért 54 Celsius-fokkal.

A korábban közölt ennél magasabb hőmérsékletek nem hiteles forrásokból származnak – tette hozzá.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek