A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

Megerősítette a 2014-es előzetes kutatások eredményeit az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet most lezárult vizsgálata: A maffia illegális szemétlerakói miatt több a rákos megbetegedés Dél-Olaszországban.

A Nemzeti Egészségügyi Intézetet 2014-ben utasította az olasz parlament az illegális szemétlerakók egészségügyi hatásainak vizsgálatára. A most elkészült jelentést aztán igyekeztek a lehető legkevésbé feltűnő időpontban nyilvánosságra hozni: december 30-án tették közzé, amikor már az egész ország a szilveszteri buli előkészületeivel volt elfoglalva.

Pedig a vizsgálatok elég rémisztő eredményre jutottak. Megállapításaik szerint Nápolyban és környékén, Caserta megyében az átlagosnál sokkal több, egyéves vagy fiatalabb gyermek kerül kórházba tumorokkal, főleg agydaganattal. Ezért már a 2014-es előtanulmányok is a nápolyi szemétsztrájkok idején gyakori hulladékégetéseket, illetve az északi iparterületekről illegálisan délre szállított, és ott ellenőrizetlenül lerakott ipari hulladékok okozta szennyezést okolták.

illegális hulladék lerakat Triangolo della morte

Az illegális szemétbizniszt a nápolyi maffia, a Camorra uralja, ahogy azt pár bűnbánó maffiózó részletes vallomásában feltárta. A probléma súlyosságát jelzi, hogy az elmúlt években a rendőrség több hektárnyi földet volt kénytelen kivonni a környéken a termelésből, mert az illegálisan elásott ipari hulladékból ólom, arzén és tetraklorid szivárgott a kutakba, mérgezve ezzel a megtermelt növényeket és azok fogyasztóit.

A szerdán nyilvánosságra hozott jelentésről az Avvenire, az olasz püspöki könferencia hivatalos lapja számolt be – az újság régóta szószólója az illegális szemétlerakók miatt szenvedőknek – írta a The Washington Post– ra hivatkozva a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek