A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

54,4 fokot mértek a hétvégén a kaliforniai Halál-völgyben. A nem embernek való hőmérsékleti értéket az amerikai meteorológiai szolgálat is hitelesnek minősítette.

Elképesztő értéket, 54,4 Celsius-fokot (ez pontosan 130F) mértek a hétvégén a kaliforniai Halál-völgy Nemzeti Parkban. Az eredményt az amerikai meteorológiai szolgálat is hitelesítette, vagyis valóban ilyen meleg volt a területen. Ez a valaha mért legmagasabb érték lehet a Földön a BBC szerint.

A Halál-völgy egy sivatagi völgy Kelet-Kaliforniában , a Mojave-sivatag északi részén , a Nagy-medence sivatagjával határos. A Halál-völgy kimondottan embert próbáló környék; a terület sivatagos, száraz, emiatt a Föld egyik legforróbb pontjának tartják. Az előző hőmérsékleti rekord is bőven 50 fok feletti volt (kereken 54 Celsius-fok), de hogy ennél is elviselhetetlenebb legyen a hőség, arra 2013 óta nem volt példa.

Halál völgy – Death valley kép: Getty/iStock

BBC-nek nyilatkozó helybéli szerint a Halál-völgyben járva úgy érzi az ember, mintha oldalról hajszárítóval melegítenék. “Olyan, mintha egy sütőbe mennél, ami egyre forróbb és forróbb” – mondta a parkban dolgozó és élő Brandi Stewart.

A régióban ma valószínűleg még melegebb lesz. A területen néhány évtizeddel korábban 56,6 fokot is mértek a műszerek, de a mostani idők tudósai szerint az az érték valószínűleg pontatlan volt. Via HVG.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek