A rovat kizárólagos támogatója

Egy erősen fertőző betegség szedi áldozatait a tenyésztett és vadon élő tilápia halak között. Ez a világ egyik legfontosabb emberi fogyasztásra szánt hala. Bár az emberre nem veszélyes, a vírus komoly problémát jelenthet a világélelmezésben.

A betegség megjelenése aggodalomra adhat okot, ezért a tilápia-vásárló országok jobban teszik, ha felkészülnek előre az esetleges veszélyekre gyakoribb diagnosztikai vizsgálatok, egészségügyi engedélyek érvényesítése, karantén rendelkezések, eltávolítási tervek formájában – figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) globális információs és korai előrejelző rendszere.

A „tilápia tavi vírus” (Tilapia Lake Virus, TiLV) már öt országban és három kontinensen van jelen hivatalosan: Kolumbia és Ecuador, Egyiptom, Izrael és Thaiföld. Miközben a közegészségre nem jelent veszélyt, a fertőzött állatokra annál inkább. 2015-ben több mint 6 millió tonna tilápia került kereskedelmi forgalomba, majdnem 10 milliárd dollár értékben. A tilápia exportáló országok ébersége kulcsfontosságú, hogy a kereskedelem során betartsák az állategészségügyi protokollokat, jegyzi meg az Állategészségügyi Világszervezet (OIE).

A népszerű tilápia

Aktív megfigyelőprogramokat kell indítani, hogy megállapítható legyen a vírus jelenléte (vagy épp a fertőzésmentesség), földrajzi kiterjedése, és a további rizikófaktorok azonosítása. Továbbá szükséges lehet felvilágosító kampányokat indítani az akvakultúrával foglalkozók számára. Jelenleg ilyen aktív figyelőrendszer működik Kínában, Indiában, Indonéziában és hamarosan a Fülöp-szigeteken is. Izraelben kutatások zajlanak az állatok magas arányú pusztulásának okát keresve, továbbá a privátszektor már a vakcina gyártásán dolgozik.

Nyugat-kenyai haltelep ©FAO Tony Karumba

Nyugat-kenyai haltelep Kép: ©FAO/ Tony Karumba

Egyelőre tisztázatlan, hogy a betegség a fagyasztott hal révén is terjedhet-e, mindenesetre „valószínű, hogy a vírus szélesebb körben fertőz majd, ezzel világszerte jelentősen veszélyeztetve a tilápia termelést,” olvasható a FAO figyelmeztetésben. A FAO továbbra is figyelemmel követi a betegséget, és kormányokkal és nemzetközi partnerekkel együttműködésben forrásokat keres a beavatkozásra, amennyiben az indokolttá válik. A betegségről Ismereteink egyelőre hiányosak a tilápia vírusról. Több vizsgálat szükséges, hogy megállapítható legyen, a TiLV vajon más halfajtákra vagy állatokra (madarakra, emlősökre) is átterjedhet-e, illetve hogy fagyasztott halak révén is fertőz-e.

A halálozási arány kiemelkedően magas, Thaiföldön a halállomány 90 %-át elpusztította.

A beteg halaknál étvágytalanság, hámsérülések, látásromlás jelentkeznek, továbbá meglassulnak. Megbízható tesztek a vírus kimutatására már rendelkezésre állnak. A betegség az Orthomyxoviridae víruscsaládba tartozik, akárcsak a szintén komoly károkat okozó lazacok fertőző vérszegénysége.  A tilápia hal a második legnépszerűbb tenyésztett halfaj a mennyiséget tekintve, emberek millióinak biztosítva élelmet, megélhetést és jövedelmet, köztük sok kistermelőnek is. Az elérhető ár, mindenevő táplálkozása, magas fokú tűrőképessége az intenzív tenyésztési módszerekkel és a betegségekkel szemben teszik a tilápiát ilyen fontos fehérje forrássá, főleg a fejlődő országokban. Kína, Indonézia és Egyiptom a három vezető tilápia termelő ország, de a szubszaharai Afrikában is minden adott a terjedéshez.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek