A rovat kizárólagos támogatója

120 millió ember élelmezése is veszélybe kerülhet a rengeteg alga miatt, ami Omán és India között terjedt el az óceánban. A smaragdzöld, űrből is látható algák agresszíven terjednek, miattuk csökken a víz oxigénszintje, amit a halak is nehezen viselnek.

Az elszaporodott algákat kevés állat fogyasztja (ezért is tudnak gyorsan terjedni), de egy medúzafaj előszeretettel lakmározik az algából. Ez a medúzafaj ezért elterjedt, ráadásul természetes ellenség sem nagyon van. Az elpusztult medúzák pedig lesüllyednek a tenger fenekére, miközben oylan kémiai folyamatok játszódnak le, amik kivonják a vízből az oxigént, írja a Quartz.

Az alacsony oxigénszint rossz hatással van a többi élőlényre, ezért csökken a környéken a halászat hatékonysága. Ománi halászok tavaly az ötödével kevesebb halat fogtak például, mint amit megszoktak. Ez nagyon sok ember életét veszélyezteti, mivel a környéken sokan fogyasztanak tengeri élőlényeket.

Rossz hír, hogy a vízben lévő alacsony oxigénszint csaknem minden élőlényt megvisel, kivéve az algákat. Ezért az agresszív és veszélyes algák mindent kiirtanak, kivéve saját magukat- írta az index.

arabian-sea-collage-nasa

Fotó: NASA images courtesy the SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center, and ORBIMAGE

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás