A rovat kizárólagos támogatója

Melyik faj lesz az év hala 2021-ben? Az angolna, a fürge cselle (nyitóképünkön), vagy a jászkeszeg? Ezt azok döntik el, akik szavaznak a jelöltek valamelyikére a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Az akció célja: őshonos halaink népszerűsítése.

Az alakját és mozgását tekintve is kígyószerű, akár méteres hosszt is elérő angolna különleges halunk. Annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredetileg természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta a telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott.

Kicsiny halunk a maximum 8-10 centis fürge cselle. Eurázsiai elterjedésű faj, mely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon át az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett.

Az ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszókkal díszelgő jászkeszeg áramláskedvelő faj, főként a kisebb-nagyobb folyók alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Ennek köszönhetően a jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén számítani lehet rá. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, s nem ritkák a 30 centit meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes.

A Magyar Haltani Társaság várja a halkedvelők szavazatait ITT >>> 

Határidő:  2020. december 31. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás