A rovat kizárólagos támogatója

A termálvízforrás elapadása miatt végveszély fenyegeti a Nagyvárad melletti Püspökfürdő rezervátumában élő hévízi tündérrózsát, a bordás homorcsa csigafajt és a Racovita-kele halfajt.

A környéken végzett – többnyire illegális – fúrások következtében egyhektárosról tíz négyzetméteresre zsugorodott az a védett tó, amelyet a termálvizes Pece-patak táplált vízzel. A hatóságok szeptember óta tűzoltótömlővel próbálják pótolni a szomszédos strand forrásáról a termálvizet, de a szakemberek szerint csekély az esélye a ritka élőhely megmentésének – írja mai számában az erdélyi Krónika napilap.

A termáltóban a világon egyedül őshonos növény természetes körülmények között a hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus forma thermalis), a bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű csigafaj és a Racovita-kele (Scardinius Racovitzai) elnevezésű halfaj.
"Egy minimális populáció talán megmaradhat belőlük, de a védett élőhely valószínűleg már most helyrehozhatatlan károkat szenvedett" – jelentette ki a lapnak Venczel Márton biológus, a Körösvidéki Múzeum tudományos munkatársa. Ha természetes élőhelyükről a felsorolt fajok kipusztulnak, a tündérrózsából a szomszédos Félixfürdő mesterséges tavaiban marad fenn néhány, emellett a halfaj 25 és a csigafaj 20 példányát a Körösvidéki Múzeumban őrzik akváriumban. Ennyi marad fenn belőlük az egész világon.

A szakemberek a körülmények megváltozását annak tulajdonítják, hogy Püspökfürdőn, Félixfürdőn és Nagyváradon is számos szálloda és panzió végzett – sok esetben illegális – fúrásokat, hogy a medencéit és a fűtési rendszerét termálvízzel működtesse, a föld alatti termálvízlelőhely kapacitása pedig véges. Venczel Márton szerint a tűzoltótömlős vízpótlás legfeljebb arra jó, hogy esélyt ad a csigáknak és a halaknak, illetve a tündérrózsa magvainak arra, hogy átvészeljék a telet. Hogy ez sikerül-e, csak tavasszal derül ki. Ha a telet túléli a populáció egy kis része, a biológus szerint jövőre saját termálvízkutat kell fúrni a tó számára.

Claudiu Pop Bihar megyei prefektus heti sajtótájékoztatóján beismerte: a rezervátum problémája távolról sem tekinthető megoldottnak, hiszen nemhogy helyreállt volna, inkább tovább apad a vízszint – mostanra egy hektárról 10 négyzetméterre, szinte pocsolyaméretűvé zsugorodott a tó. A kormánymegbízott most elrendelte, hogy a múzeum tegyen lépéseket a forrás felszabadításáért, azt is feltételezi ugyanis, hogy dugulás játszik közre az apadásban – ehhez azonban a Román Tudományos Akadémia engedélyére van szükség. Claudiu Pop ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem áll helyre a vízszint, akár egy éven át leállítják a további lefúrások engedélyeztetését.

Fotó: Apadó forrás.Tűzoltótömlővel biztosítják a vízellátást Püspökfürdőn (fotó: Bihoreanul)

Kapcsolódó anyagok:

Illegális kutak miatt veszélyben a tündérrózsa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás