A rovat kizárólagos támogatója

Németországban a kéregbogarak okoznak óriási károkat az erdőkben, Franciaországban pedig csak idén 65 ezer hektár erdő égett le. A háttérben a magyarázat sok mindenre a klímaváltozás, a globális felmelegedés.

Az Euronews Witness erdészekkel járt terepen, és magánerdő-tulajdonosoktól próbálta megtudni, mi lehet a jövő megoldása.
Speciális erdészcsapat járja a Frank-erdőt Németországban. A kéregbogarak ellen harcolnak, amelyek a bajoroszági lucfenyőerdőnek már egynegyedét elpusztították. 2018 óta Németország egész területén félmillió hektár erdő esett áldozatul ezeknek a kártevőknek.

Az erdészek a fertőzés jeleit keresik, és ha megtalálják, megjelölik a fákat, amelyeket a lehető leghamarabb el kell távolítani az erdőből, mielőtt a bogarak újabb fákat támadnak meg. Ha egyetlen fertőzést nem vesznek észre, hetekkel később már további 400 fa fertőződik meg.

A kéregbogaraknak csapdákat állítanak, ami alapján következtetéseket tudnak levonni. Ha egy hét alatt legalább 3000 bogár kerül a csapdába, az már vörös riasztást jelent. Az idei szezonban ez a szám minden héten 15 000 fölött volt.

Minél melegebb és szárazabb az idő, annál több kéregbogár bukkan fel a lucfenyőerdőkben. Évtizedekkel ezelőtt még könnyű volt kezelni a helyzetet, az elmúlt években azonban ez már szinte lehetetlenné vált. Szakértők szerint ennek hosszú távú következménye, hogy a lucfenyők szép lassan kihalnak a régióban.

Franciaországan is katasztrofális a helyzet. Csak idén 65 ezer hektár erdő égett le. Ugyan a tüzeket a legtöbb esetben emberek okozzák, a gyors terjedés oka már többnyire a meleg és a szárazság, vagyis a klímaváltozás következményei.

Németország és Franciaország érintett területein nagyon sok a magánerdő-tulajdonos. Olyan családok, akiknek már az apjuk, nagyapjuk is ezzel foglalkozott. Nekik most végig kell nézniük ahogy elpusztulnak az őseik által ültetett fák. Sokan mégis az újratelepítést választják, illetve azt, hogy kísérleteznek más fajtákkal is, amelyek bírják a megváltozott éghajlatot. Tudatában vannak, hogy ezeket a fákat már nem maguknak, hanem a következő generációknak ültetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás