Hirdetés
Forrás: hirado.hu

A világ vadon élő tigrisei hanyatló populációinak otthont adó 13 ország ma egy katmandui orvvadászat ellenes konferencián megegyezett egy információcserén alapuló hálózat létrehozásában, hogy felvehesse a harcot a csempészekkel.

Mintegy 100 szakember vett részt az ötnapos csúcstalálkozón, amelyet Nepál és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szervezett, hogy regionális tervet alkosson meg az ázsiai orvvadászat ellen. Tikaram Adhikari, a nemzeti parkokért és vadvilág védelméért felelős nepáli minisztérium vezetője elmondta, meg kell akadályozni, hogy az élővilág elleni bűnszervezetek egyre jobban megvethessék lábukat a régióban. Hozzátette, egyénileg meg lehet nyerni néhány csatát, de a háborút csak akkor fogják győzelemre vinni, ha Ázsia egységbe áll az orvvadászat, a csempészet és az állati testrészek iránti igény felszámolására.

Nepál már két olyan évvel is büszkélkedhet, amikor területén nem követtek el bűncselekményt tigrisek ellen. A csíkos nagymacskák egyedszáma 2009 és 2013 között majdnem kétharmadával növekedett az országban. David Lawson, a WWF Tigers Alive kezdeményezésének szakembere hozzátette, a nemzeti összekötő tisztek hálózata elősegíti majd az országok közötti jobb kommunikációt, bizalmat és mélyebb együttműködést épít ki, ami fontos az orvvadászat megfékezéséhez.

A csempészet és az élőhelyek pusztításának évtizedei drámaian megtizedelték a globális tigrispopulációt, amely az egy évszázaddal ezelőtti 100 ezer egyedről megközelítőleg 3000-re csökkent a Nemzetközi Természetvédelmi Unió adatai szerint. Az orvvadászok a tradicionális kínai gyógyászatban alkalmazott csontjukért, a feketepiacon akár 16 ezer dollárt is érő bundájukért, valamint a potencianövelőnek hitt hímtagjukért vadásszák a tigriseket.

A tigrispopulációknak otthont adó országok – Banglades, Bhután, Kína, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnam – 2012-ben egyeztek meg abban, hogy 2022-re megduplázzák a ragadozók egyedszámát.

Tigrisvédelmi csúcs Nepálban

Tigrisvédelmi csúcs Nepálban

A tigrisektől félő falusiakat védelmezőikké tevő nepáli siker elősegítette, hogy majdnem három éve egyetlen veszélyeztetett nagymacskát sem öltek meg az országban. Mindez kulcsfontosságú leckét taníthat a Katmanduban tegnap kezdődött orvvadászat ellenes csúcstalálkozó résztvevőinek.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás