A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A brit Környezetügyi Hatóság közlése szerint rekordmennyiségű tenyésztett halat engedtek szabadon tavaly az angliai folyókba, hogy növeljék azoknak a halpopulációknak méretét, amelyek életterében több évnyi szennyezettség után mostanra javult a vízminőség.

A szolgálat nottinghami gazdaságában tenyésztett halak között fejes domolykók, dévérkeszegek, compók és bodorkák is vannak. Tavaly csaknem kétmillió példányt engedtek szabadon közülük.

A haltenyészetet vezető Alan Henshaw szerint a rekordévnek két fő oka volt. "Az egyik az időjárás, amely rendkívül kedvezett a haltenyésztésnek. Nem jó ugyanis, ha a hőmérséklet 24-25 Celsius-fok fölé emelkedik, mert a melegebb vízben valamivel nehezebben fejlődnek a halak" – magyarázta. A másik ok, hogy sikeresebb a tenyésztés, ha a tartályokban és medencékben több fajt nevelnek együtt. 

haltelepítés Angliahaltelepítés Anglia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vadon élő populációk egészségének és genetikai integritásának megőrzése céljából a haltelep munkatársai minden évben felnőtt példányokat gyűjtenek be a folyókból, petéjüket és spermájukat használják fel a tenyésztéshez.

"Halaink gyakorlatilag vad halak, amelyek életük első két évét éppenséggel egy halfarmon töltik. A lehető legtermészetesebb körülmények között igyekszünk nevelni őket" – idézte Henshaw-t a BBC News.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek