A rovat kizárólagos támogatója

Budapest lehet a tizedik település, ahol a környezetkímélőbb autóknak is fizetniük kell a parkolásért. Ez azonban nem lenne indokolt, és komoly lavinát indíthat el a lobbiszervezetük szerint. Ösztönzés, vagy a tehetősebbek megsegítése?

Hamarosan Budapesten is megszűnhet az ingyenes parkolás – írta Facebook-bejegyzésében a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület. Az utóbbi időben ugyanis havonta bejelentette egy-egy város döntéshozója, hogy megszűntetik a zöld rendszámos gépjárművek költségmentes parkolását. Így rendelkezett már Hódmezővásárhely, Siófok, Szentendre, Ajka, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Velence, Pápa és Győr városa is.

Az egyesület értesülései szerint ez a sors vár a fővárosra is, ami komoly gátat szabhat a környezetkímélő autók további térnyerésének. A zöld rendszámos járművek közel 45%-a ugyanis Budapesten található, mely parkolási korlátozása lavinaszerű módosításokat eredményezhet a többi városban is. A szervezet szerint az ingyenes parkolás biztosítása indirekt gazdasági ösztönzőt jelent, annak megszüntetése akadályozhatja az e-autó vásárlások mértékét.

Az ingyenes parkolást megszüntető városok indoklásaikat általában az elektromos autók költségeire alapozzák. Érvelésük szerint „Aki képes megvásárolni egy méregdrága autót, az legyen hajlandó a parkolásért is fizetni”. Az egyesület szerint ezen döntések érzelmi alapúak, általános érvényű konzekvenciákat nem lehet belőlük levonni. Főképp, hogy sokszor még a parkoló órákon sincsenek feltűntetve a zöld rendszámos autókra vonatkozó fizetési szabályok, ami miatt a tulajdonosoknak számos esetben pótdíjat kell fizetniük. „Végre valahára meg kell érteni, hogy egy innovatív technológia kezdeti költsége igen magas, annak támogatása szükséges” – írja a szervezet.

A jelenlegi zöld rendszámos járműállomány részaránya alig 1,5%-át teszi ki a teljes hazai flottának, így az ingyenes parkolás kivezetése nem indokolt. Ha erre mégis sor kerülne, az egyesület minimum egyéves felkészüléssel járó, többlépcsős eljárást javasol.

A bejegyzést kiszúró HVG megkereste a fővárosi önkormányzatot – mint írták – amint válaszolnak, frissítik cikkünket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek