Hirdetés

Sokat máris kivágtak, de a java még hátra van. A legkülönbözőbb számok látnak napvilágot. Ki ilyen, ki olyan számolási módszert használ…mintha igy meg lehetne állapítani a parkpusztulás valós mértékét. Nézzük csak részletesen az eddig nyilvánosságra került tervek alapján, a fakatasztert is elemezve.

Nagy a bizonytalanság, egymástól nagyon különböző számok röpködnek a levegőben, és úgy tűnik, nem tudható előre. Pedig de!
Tudható, ha az ember ránéz az Építési területre, elolvassa a VÉSZ-t és annak számos módosítását, közben kimazsolázza belőle azt is, amit csak a sorok közül lehet kiolvasni. Nem kell hozzá Colombónak lenni, hogy kikövetkeztessük.

Támaszkodhatunk a Zrt által készített fakataszterre, mint jelenleg közkézen forgó kiindulási alapra?

Támaszkodhatnánk, ha egy becsületes szakmai munka lenne, de nem az, hanem a kész átverés show része.
– Mert a Városliget úgy lett építési terület (2013. dec.13.), hogy a területe a Dózsa György-Hermina út- Ajtósi Dürer sor –MÁV sínek a Vágány utcánál az Állatkert mögött!
E területre kellett volna fakatasztert készíteni, de nem volt vér abban a bizonyos szervükben, hogy azt nyilvánosságra hozzák, hogy a Vidámpark és az M3 lehajtónál lévő üres telket úgy beépítik, hogy akkor marad 20% a zöld felület, ha abba beleszámítják a Biodóm nevű üvegház-együttes fedett területét is. Így tehát számolatlanul vágják itt a fákat, és még pótolniuk sem kell, hiszen ami nincs rögzítve, hogy ott volt, az nem is fog hiányozni a számonkérésnél.
Ezen a területen kb. 200 nagyobb fa él…és + legalább 100 facsemete, tiszafa, tuja, hárs csemete…mert 30 cm alatt van a körfogata, tehát nem számítanak. + 50 fiatal juhar a régi bejárat előtt, 2 sorban. (össz: 350)

Ez az építési területnek kb 15%-a. Önmagában ezért a csalásért, a városlakók megtévesztésért is érvénytelen, használhatatlan a fakataszter, mert alibit igazol a bűnös favágásokhoz, és a visszapótlás elmaradásához.
Amikor a VÉSZ egyik módosítását olvassa a nyájas olvasó, és arra a szófordulatra bukkan, hogy a Vidámparkban egy területről le kell venni a piros csillagot….vajon tudja-e hogy ezzel írták alá az öreg, 190 éves védett platánok halálos ítéletét?
Visszaélnek azzal, hogy a köznyelv a Városliget szót az Állatkerten kívüli, ma még közparknak használt területre érti, miközben a nagy beépítők az Állatkert – Vidámpark-parkoló részt is odaszámítják…..ahol már háborítatlanul folyik a garázdálkodás. A lakosság, de még a szakmák képviselői is rezzenéstelen szempillával veszik tudomásul, talán nem is tudják, hogy az egész építkezés legpusztítóbb része fölött hunynak szemet.

Ugyanezen fa-gyilkos célból nem szerepel a fakataszterben a Dózsa György út- Felvonulási tér útvonalon élő 102 japánakác. Őket nem a Városliget területéről fogják kivágni, hanem a kiszélesített Dózsa György útról. Ezért ők sem szerepelnek a fakataszterben.
Hasonlóan a Hermina út 87 japán akácához, melynek jelentős része a Közlekedési Múzeum és annak terepszint alatti folytatása és mélygarázs építésnek, alagútnak esik áldozatul.

Már veszteséglistára tették, nem szerepel a fakataszterben 30 db hársfa, melyeket 2013-ban ültettek a mai Asztana út- Ferencsik János út északi oldalára (Városligeti körút volt a neve).
13 hárs, fekete fenyő, és svéd berkenye hiányzik a Közlekedési múzeum elől. (és a mozdony mellett viruló gleditsia )
Valamilyen varázslat folytán a Washington szobor és a Hungexpo irodák között egyetlen fát sem vettek észre a felmérők. Valóban sincs ott 20-30 -nál több. Ők is mennek a levesbe.
… még nem építettünk semmit sehova….de már 562 fa megy a levesbe.

A Közlekedési múzeum előtt 5 db hármas levelű alásfából egyet sem regisztráltak, hiányzik a mézesfa, több száz négyzetméter cserje, köztük a hatalmas cserszömörcék, 2 amerikai vasfa. De távolabb nem találjuk nyomát sem a perzsa varázsfáknak, (3 db). A hatalmas tiszafák nincsenek a kis botanikus kertben, de a KERTEMben is csak 2 van, a valóságosan gyönyörű 5 db helyett.
A 30 cm alatti törzs körméretű facsemeték, cserjék a nagy beépítő szemében csak útakadályok, tehát ezeket 2 éve folyamatosan vágják, pótolni nem kell őket, mert nincsenek regisztrálva.

2016 kora tavaszán, egy hét alatt a következő mennyiségű akadályt hárították el az építkezés útjából
: 25 db fa a Hungexpo kerítés és a Paál László út közötti területről
13 db az út túloldaláról
10 db narancseperfa
A Pecsa körüli ritkítás elvitt 10 db juhart és szilfa csemetét
40 db gyertyán csemete a Sörsátor elől
Megszámlálhatatlan bokor, és cserje….amit a cserjék fiatalításának neveztek.
Ez a néhány értéktelen fa benne van a pusztulók listájában? Vagy ki mondja meg, mikortól számít egy élő fa, „fának”. És mikortól számít parkgondozásnak a favágás, és mikortól az építkezést előkészítő fakivágásnak. Mert 2 éve folyamatosan zajlik a rendcsinálás a Ligetben. Jellemző munkaeszköz a láncfűrész.
Az épületek alatt, körötte, a felvonulási útvonalakon, építőanyag lerakó helyeken elpusztulókat nem mindet vágják ki! Jó része magától, illetve az elszaggatott gyökere, rommá tört koronája okán szárad ki egy száraz, meleg nyár után.
Számuk biztosan meg fogja haladni az 500-at. Pedig még nem tudjuk, hol lesz az 1600 négyzetméternyi kisker-, vendéglátó –hely és WC építmény!
Nem tudjuk mekkora területet betonoznak le „fogadótérként” és szabadtéri rendezvény helyszínként!

Alapos, elmélyült tanulmányozásra javaslom a VÉSZ-t! Vannak benne közműfektetési tervek is. Víz-, csatorna-, gáz-, villany, közvilágítás, telefon, internet, elektromos autó tankoló stb, melyeknek valahogyan el kell jutniuk az új épületekhez. Jön tehát az árokásás. Ablak előtt átvilágítva, egymásra helyezve a közműfektetési terveket, kiderül, hogy kb. 15 facsoport marad érintetlenül (általuk).
Gondos VÉSZ íróink nem tűrik a trehányságot, tehát elrendelik, hogy a régi, használaton kívüli közműveket fel kell szedni! Sokat bizony a gyökerek fogságából kell kiszabadítani! ( A napokban, látszólag kapkodva, össze vissza talajt felmarkoló gép kezelőjétől tudom, hogy „keresik a közművek nyomvonalát!” Mert ott nincsenek, ahol a térképük jelzi. Istenem mi lesz itt?! Mi van itt?)
( Furcsa jövőbelátásról tesz tanúbizonyságot a VÉSZ szerzője, hogy már tudja, hol lesznek a közművek, miközben még azt sem tudjuk, hol lesznek pontosan az épületek.) Sőt! Parkot is tudtak tervezni ezek ismerete nélkül!
Ezen épületekhez utak, sőt, széles sétányok fognak vezetni. Biztosan gondosan ki fogják kerülni az útjukba eső fákat! Hasonlóan a teherszállító, és szemétszállító autókhoz. Vagy…?

Garay Klára: a megengedhető négyszeresére is nőhetne a beépítettségGaray Klára: a megengedhető négyszeresére is nőhetne a beépítettség

Nagyon is jogos a VÉSZnek az a kitétele, hogy a „park” esztétikus megjelenésének záloga, hogy a „fasorokat azonos, korú, fajú, fajtájú faegyedek alkossák”. Valóban jogos, hiszen ennek figyelmen kívül hagyása miatt alig alig van a fővárosban dekoratív fasor. Így van ez a Városliget legtöbb fasorával is.
Jogos tehát, hogy egy ekkora beruházás, egy „új turisztikai brand” esetén a fasorok méltóak legyenek az új környezethez. Praktikusan mit jelent ez? pl. az Állatkerti körút védett fasora (többségében platán) esetén? Vajon 50-60 éves platánokkal pótolják a jelenlegi fa-hiányokat? Vagy a most ott élő ütött, kopott, töredezett, repedezett, beteg fákat fogják „lecserélni”. Hogy az utóbbi fog történni, az logikus is, és már el is kezdődött. Látványos fiatal platán ültetésekkel…melyeket mind egymáshoz, mind a régen ott élő platánokhoz oly közel ültettek, hogy nem kétséges: ez a 110 platán is megy tűzifának. Aztán majd meglátjuk, lesz e pénz, odafigyelés és megfelelő gondozás, hogy a mai csemeték is megérjék a 200 éves kort?! Meg mi azt, hogy árnyat adó lombjuk is legyen?
Gyanúsan sok fasor nem is érdemelte ki a „fasor” besorolást! MIÉRT?! Velük mi lesz?
A Városligeti körút a Dózsa György útnál kezdődik vagy 60 db hársfával, mely nem fasor, csak ott állnak egymással szemben, egymás mellett a 100 éves hársfák, hiányosan, betegen. Ezt a fasort fiatal fákkal teszik dekoratív fasorrá, vagy 100 éves hársakat ültetnek a jelenlegiek közé?
A Rondó 90 fája sem fasor…nem is „indokolt a fasor kiegészítése”….majd új út vezet rajta keresztül….meg helyet is kell csinálni a Regnum emlékhelynek ( 700 négyzetméter). Ha lennének tervek, nem csak látvány-pékség…tudhatnánk. Van tán okuk titkolózni? Vagy fogalmuk sincs? Ahogy esik úgy puffan?!
A Városliget egykori főbejáratának, annak a fasornak a sorsa bizonytalan (?), melynek az volt a rendeltetése, hogy az érkező, pihenni vágyót a fák vegyék körül…a szó szoros értelmében!??? Milyen világ ez?
Vajon melyik fasort fogja felváltani a beígért 870 db tiszafa? Melyek lombtömege együttesen sem lesz akkora 50 év múlva sem, mint egy 150 éves platáné.
Futókör és kutyafuttató, áttelepülő sportpályák, új helyre költöző Kertészeti vállalat, új és áthelyezett játszóterek, kerékpárút és midibusz hálózat a hozzá tartozó töltőállomásokkal…még mind, mind a homályos jövőbe vesznek, de a sátáni terv él, dagad, mint a kis Gömböc és nem nagyon talál magának más helyet, csak olyat, ahol fák élnek. Ma még fák élnek, hiszen erről ismerszik meg egy „liget”.
Még nem tudjuk, hol fog földet érni a Vidámparkból ide áttelepülő Lézer dodgem ( Pajtaszínház). Az a pár száz négyzetméter is eltalál majd néhány fát.
Nem tudjuk miért nem fasor a KERTEM 14 fehér nyárfája?
Miért nem a Paál László út platánsora?

Városliget Hungexpo romokVárosliget Hungexpo romok

Miért nem történik említés sem a Városligeti körút fasoráról a Dózsa György úttól az Erzsébet királyné útig?!
Mit jelent az „indolatlanul széles utak lekeskenyítése”?
A Zichy Mihály út japán akácait oly mértékben vágták vissza a troli vezetékek szabaddá tétele ürügyén, (na meg hogy elférjenek alatta az építőipar gépei), hogy csoda lenne, ha még 2 nyarat megérnének.
Hogyan reagálnak a tó parton eddig háborítatlanul vízben álló platánok és mocsárciprusok, égerek, nyírfák, nyárfák a tó kiszélesítésére? Megrázzák a lomjukat és áttérnek kaktusz üzemmódra?
Mit jelent az Olof Palme sétány megszüntetése?
Latolgassuk, hogy hány fát fognak kivágni, hány fog kiszáradni az elvágott gyökerek miatt, hány hal vele az eltérített talajvíz hiányába? Vagy mindegy mi lesz a sorsa, nem fogja fölénk teríteni a lombsátrát?
Majd amikor már itt tartunk a gondolkodásban, rájövünk, hogy nem az a kérdés, hogy hány fát vágnak ki a Ligetből, hanem az, hogy hányan maradnak talpon a tatárdúlással felérő építkezési láz elmúlta után!
És ezen a ponton jövünk rá arra, hogy: Ja, kérem ez már nem KÖZPARK!, hanem egy parkosított (?) intézményi terület, aminek semmi, de semmi köze nem lesz a mai Városligethez!
Mert hagytuk, mert közömbösek voltunk, mert nem ismertük fel időben a veszélyt.
Na, akkor már késő lesz megszámolni, hogy hány fát vágtak ki, és vajon kinek volt igaza?
Budapest, 2016. május 27.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás