A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Ha a szövegírás a munkád, akár kreatív szövegíró vagy, akár fordító, akkor elengedhetetlen, hogy tudd, hány karakterből áll a megírt szöveg. Hiszen sokszor konkrét karakterszámot kell produkálni. De a pályázatok vagy tanulmányok megírása során is be kell tartani a megadott leütésszámot. Ha szeretnéd tudni, hogyan tudod egyszerűen és gyorsan ellenőrizni, akkor olvass tovább!

Több mindentől is függ, hogy egy oldal hány karaktert tartalmaz

A SearchBar SEO szakértője elárulta nekünk, hogy tulajdonképpen nincs rá szabály, hogy egy oldalon hány karakter fér el, mert egyrészt függ a szöveg formázásától, valamint a betűmérettől is. De általánosságban elmondható, hogy egy oldalon körülbelül 2500-3000 karakter fér el. Nem mindegy, hogy a szóközöket is beleszámolod-e, vagy sem. Ez akkor kiemelten fontos, ha szövegíró vagy: ekkor az árajánlatban mindenképpen fel kell tüntetni, hogy az elszámolás szóközökkel vagy a nélkül értendő. 

Például 12-es Arial betűtípussal megírt egy oldalas szöveg, egysoros sortávolság esetén, szóközökkel 3542, szóközök nélkül 3034 karakterből áll, ami azt jelenti, hogy a szavak száma 512. Viszont, ha megváltoztatod a sortávolságot másfeles típusra, akkor rögtön máshogy néz ki a karakterszám is, szóközökkel 2370, szóközök nélkül 2039, a szavak száma pedig 332-re módosul.

A tartalom jellege és a szöveg nyelve is számít

Teljesen más kifejezéseket alkalmazunk egy történelmi esszében, és mást egy gyerekeknek szóló mesében. Egy tudományos szöveg túlnyomórészt hosszú szakszavakkal tarkított, ezzel szemben egy mesekönyvben rövid, egyszerű szavakkal találkozhatunk.

Ugyanígy befolyásolja a nyelv is a karakterszámot, mert egy angol nyelven megírt szövegben sokkal több rövidebb szó található, mint egy magyar nyelven íródottban.

A formázáson is sok múlik

Milyen kapcsolat van az oldalszám, a szavak és a karakterek között? Ez a formázástól is függ, hiszen ha szimpla szóközökkel írunk meg egy 1500 karakteres oldalt, 12-es méretű Arial betűtípussal, akkor az körülbelül fél oldal lesz.

Bátran kísérletezhetsz a különböző betűtípusokkal, sorközökkel és behúzásokkal, ha a dokumentum mérete és az oldalszám számít inkább.

Hogyan tudod ellenőrizni a karakterek számát?

Szerencsére nem kell számolgatni! Az, hogy egy megírt oldal hány karaktert tartalmaz, a szövegszerkesztő segítségével könnyen tudod ellenőrizni, esetleg online számlálókkal is. Minden szövegszerkesztő megmutatja, hogy éppen hol tartasz, ez nagyban megkönnyíti a dolgodat.

Mikor fontos az ellenőrzés?

Ha a szövegírás az életed, akkor ez elengedhetetlen. Íróként, szövegíróként általában meg van határozva, hogy hány karakteres szöveget kell írni. De diákok esetében is, egy beadandó esszé vagy szakdolgozat esetében is tartani kell a megadott karakterszámot.

Ma marketinges, kommunikációs szakember, esetleg oktató, vagy kutató vagy, akkor is fontos folyamatosan csekkolni, hogy hol tartasz a megírt szövegben. Hajrá!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás