A rovat kizárólagos támogatója

Ma reggel megkezdték a fák kivágását a Városligetben. A tervezett Magyar Zene Házának építéséhez, a Kertem nevű, az építkezés miatt bezárni kényszerült hely helyén. A Facebookon szerveződött riadólánc küldte körbe a hírt, így délelőtt néhány tiltakozó is a helyszínre ment, kisebb dulakodás is volt. Az első csatát megnyertük, elmentek a gépek a Városligetből!

Reggel munkagépek jelentek meg a Városligetben a Kertem nevű szórakozóhely körül, hogy előkészítsék a munkaterületet a Városliget átalakításához, azaz kivágják a fákat. Egyre több tiltakozó van a helyszínen. Civilek,  a Legyen a liget a kertem, a Civilzugló egyesület, a PM, az LMP képviselői és aktivistái bemásztak az építési területre, és blokkolták a munkát, jelenleg a rendőrség igazoltatja őket, és várják a terület tulajdonosát, hogy intézkedni tudjanak ellenük.
 

A cég 40 fa kivágására kapott engedélyt, de nem várta meg, hogy ez a döntés jogerős legyen, a fellebbezési határidő lejárta előtt kezdett a favágásba. A civilek és a pártok is azt kérik, aki tud, menjen a helyszínre, és tiltakozzon a fák kivágása ellen, folyamatosan érkeznek az újabb és újabb tiltakozók a helyszínre, és az építési területre is – írta a kettosmerce.blog.hu délelőtt.

Az LMP képviselői, sőt Illés Zoltán volt Fideszes képviselő, és államtitkár is csatlakoztak a tiltakozáshoz, egyre többen mennek be az építési területre, ha a rendőrség mindenki ellen fellép, hosszú ideig fog tartani a tömeges előállítás, ezért érdemes a helyszínre sietni, és csatlakozni. Megérkezett a terület tulajdonosa, a Városliget Zrt képviselője a helyszínre és a rendőrökkel tanácskozik.

Győztek a tiltakozók levonulnak a gépek, a rendőrök, ma nem vágnak több fát ki a Városligetben!

A tiltakozók most arról beszélnek szerveződni kell, és folyamatos jelenlét, hogy ne vágjanak ki holnap és azután se több fát!  A helyszíni és a 444 információi szerint is, amint elmennek a tiltakozók, de valószínűleg éjszaka folytatják a fakivágást. Azóta a kivágott fákból barikádot építettek a tiltakozók, és megszervezik a folyamatos őrséget, aki szeretne csatlakozni, az bármikor megteheti a Kertemnél a Városligetben.

A HVG cikke folyamatosan frissül:  Tiltakozók állították le a megkezdett fakivágást a Városligetben

Volt, aki megpróbálta útját állni egy teherautónak, miközben más bement a kerítéssel elzárt területre, ahol a teherautó érkezése miatt éppen nyitva volt a kapu. Őt kirángatták az építési területről. A másik oldalon egy nő rugdosta a kerítést. A favágás ment, amíg csak kevés tiltakozó volt a helyszínen.
 

Később megjelent a PM is további aktivistákkal, akik így már elérték, hogy a favágás leálljon. Az index tudósítója szerint hosszabb ideig állóháború alakult ki, majd a munkások levonultak a helyszínről. Az aktivisták azonban maradtak, és mostantól váltásban őrzik a fákat. A 444.hu úgy tudja, hogy a beruházó birtokvédelmet kért, vagyis akár erővel is el akarja távolítani a tiltakozókat, akik kora délután barikádépítésbe kezdtek a már kivágott fatönkökből.

Tavaly novemberben adták ki az első bontási engedélyeket a Városliget projekthez. A fővárosi kormányhivatal engedélyezte az Olof Palme sétány 3-5. alatti ingatlanok bontását. A területen hét, az egykori Budapesti Nemzetközi Vásárra felhúzott épület áll.  Két épület még a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. szerint is jó állapotban volt, ennek ellenére mentek a bontási engedélyek, és ezzel együtt tűnt el a Kertem nevű szórakozóhely is. A helyükön a japán Sou Fujimoto által tervezett Zene Háza épül meg, 6 milliárd forintért.

 

Ez lenne a fák helyén     Fotó:

A múzeumi negyed miatt nemsokára egymás mellett hét-nyolc építési területen folynak majd előbb bontási, majd építési munkák. És bár a Liget-projektért felelős Baán László miniszteri biztos többször is ígéretet tett arra, hogy a beruházók vigyáznak majd a fákra, különösen az értékes fajokra, kiderült, hogy a városligeti fakataszter igencsak hiányos.

A Városliget Zrt. kora délután közleményt adott ki,melyet szó szerint idézünk:

A Hungexpo-épületek bontásával megkezdődik a Városliget parkrehabilitációja. 3 éven belül 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldfelületek aránya

Zöldebb lesz a Városliget: az egykori Hungexpo területén 2018-ra felépül a főváros egyik legkörnyezettudatosabb épülete, 5 százalékkal csökken a lebetonozott területek aránya, és megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa Györgyi úti parkoló is. Az átfogó parkrehabilitáció szükségessé teszi a beteg és balesetveszélyes fák eltávolítását, de a kivágott példányok pótlásával és az ökológiai hotspotok kialakításával jelentősen növekedni fog a liget biológiai értéke.

A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén például 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példány – szám szerint 5 fa – pár napon belül, március 21-22. között átültetésre kerül. A kivágott fákat többszörösen pótolják.

A parkrehabilitáció nyomán 2018-ig 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldfelületek aránya, egészségesebb lesz a faállomány, és jelentősen növekedni fog a Városliget biológiai értéke is. A fejlesztés már nagyon váratott magára: egy átfogó ökológiai felmérés kimutatta, hogy a közpark szegényes élővilága igencsak magán viseli a több évtizedes gondozatlanság nyomait. A megújuló ligetben ún. ökológiai hotspotokat is kialakítanak: összesen mintegy 5000 négyzetméternyi cserjés vadfolt létesül, természetes élőhelyet biztosítva az itt élő állatoknak.

„A tájépítészeti pályázat eredményhirdetése után részletesen is bemutatjuk a terveket, de annyit már előre elárulhatok, hogy a lebetonozott felületek arányát 5 százalékkal csökkentjük, és a kivágott fákat 150%-os arányban pótoljuk. A zöld fejlesztések közül szeretném kiemelni, hogy a Magyar Zene Háza fűtési-hűtési rendszere teljes mértékben megújuló energiaforrásokra épül, az elzárt Hungexpo-rész megnyitásával pedig csaknem 7000 négyzetméter zöldfelülettel gyarapodik a Városliget” – mondta Gábos Anna, a Városliget Zrt. kommunikációs igazgatója, aki szerint a projekt egyik legfontosabb célja, hogy a liget újra egészséges és lélegző városrész legyen, amire minden budapesti joggal büszke lehet. 
A Liget Budapest projekt keretében megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa György úti parkoló: a betonrengeteg helyén új parkrész és ökológiailag fenntartható mélygarázs épül."


 

Sajnos nem tudjuk, hogy milyen is lehet az ökológiailag fenntartható mélygarázs.
 

 

Az első csatát megnyertük, elmentek a gépek a Városligetből!

Frisssítés  Szabó Tímea: az első csatát megnyertük, de a harc folytatódik! A PM aktivistái és a civilek is itt maradnak, még éjszakára is. Védjük meg a fákat! Titeket is arra kérünk gyertek, csatlakozzatok!  Védjük meg közösen a Városliget fáit! Elég volt a pusztításból!   Továbbiak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás